Coaching két lábon és hat lábon

Kutya sóhajt a te életedbe is!

2021. június 10. - Nyíri Gabi

_1030003_604x330.jpeg

Biztosan észrevetted már, hogy a kutyák gyakran sóhajtanak, amikor leheverednek pihenni. Ez önmagában cuki, ráadásul sokat tanulhatsz belőle a saját működésed kapcsán is. Vigyél kutya sóhajt a saját életedbe is!

Az egyik legkedvesebb kikapcsolódásom munka közben, hogy néhány percig nézegetem a kutyáimat. (Arról, hogy miért jó elmélyülni a kutyád szemlélésében, részletesen itt.) Most, hogy jó idő van, hajlamos vagyok ezt azzal kombinálni, hogy egy kicsit kimegyünk a kertbe. Megmozgatom a darabjaimat, és láthatom a juhászokat bohóckodni, haverkodni velem, vagy felderíteni, hogy mi újság épp mondjuk a tuják alatt vagy a kerítés mellett.

Aztán szépen visszamegyünk a magunk teendőinkhez, én az aktuális feladatomhoz, a juhászok az elmélyült heverészéshez. Ez gyakran úgy történik, hogy először a juhászok, utána én, vagyis még rajtuk van a figyelmem, amikor elnyúlnak vagy éppen összegömbölyödnek a következő szundikálási etaphoz.

És itt következik az elmaradhatatlan sóhaj. Sok mindent írnak róla, hogy miről szólhat a kutya sóhaj. Figyelembe véve a körülményeket és a juhászok testbeszédét, ez minden bizonnyal az elégedettség és a pihenésre készülés jele.

A német juhász-féle sóhajnak régóta tudatában voltam, azt azonban meglepetéssel vettem észre, hogy gyakran sóhajtok velük én is.

_1030005_604x330.jpeg

Visszajövünk szünetről, és nekikezdünk újra tevékenykedni, a kettő közt pedig a jóleső sóhaj. Szünet pipa, és most újra ráfókuszálunk valamire. Lehetne-e ezt enélkül is? Persze, elvileg le lehet vetődni a székbe, és rögtön az e-maileknél vagy a számláknál tartani. Csak a tapasztalat azt mutatja, hogy nem így érdemes csinálni.

Fontos a helyzetek közti váltás, hogy valamit befejezzünk, és ténylegesen átálljunk arra, ami előttünk van, ne csak odakeveredjünk valahogy. Nagyobb léptékben ugyanezért működik jól, amikor mi, kutyások felvesszük a kutyás ruháinkat. Ahogy beöltözünk, kijövünk a civil működésünkből, és rákészülünk a kutyás tevékenységekre (erről részletesen itt).

A sóhaj, vagyis az egy mély lélegzetvétel talán a legegyszerűbb eszköz, amit bevethetsz a tudatos váltás érdekében. Gyakorlatilag semmire nincs hozzá szükség, nagyon hamar megvan, és bármilyen közegben elvégezhető. A kutyádról pedig remélhetőleg eszedbe is jut csinálni. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása