Coaching két lábon és hat lábon

Inspirálódj a kutyás sétákból!

2021. február 23. - Nyíri Gabi

blog_cover_2021_feb_s02ep01_inspira_lo_dj_a_kutya_s_se_ta_kbo_l.jpg

Miért akarnál inspirálódni a kutyás sétákból? A mostani időszak elég emberpróbáló abban, hogy megőrizzük a stabilitásunkat és a mentális jóllétünket. És pont ehhez hasznos mindaz, amit a kutyás séták kapcsán tudatosítani és gyakorolni lehet!

Röviden:

  • Segít megérteni a mostani időszakot, ha az emberi szükségletek felől közelítünk.
  • Két dologra egyszerre van szüksége az emberi pszichének: az egyik a stabilitás, a biztonság, a kiszámíthatóság, a másik pedig pont a változatosság, az újdonságok, az érdekességek, a kalandok.
  • Ezt a két dolgot remekül biztosítjuk saját magunknak azáltal, ahogyan a kutyás sétákhoz viszonyulunk, és amit a kutyás sétákban meg lehet figyelni.
  • Amit a stabilitás kapcsán a kutyasétáltatástól kapsz, egyrészt struktúra, másrészt az, hogy az értékeiddel összhangban tudsz működni.
  • A változatosság terén a kérdés, hogy mennyire engeded bele a figyelmedet a pillanatba, és mennyire tágítod az általad ismert világ határait.

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Mi miatt gondoltam, hogy fontos beszélnünk róla, hogy hogyan szolgálhatnak a kutyás séták inspirációul az életed egyéb területein is? A mostani időszak elég emberpróbáló abból a szempontból, hogy megőrizzük a stabilitásunkat és a mentális jóllétünket. És pont ehhez hasznos mindaz, amit a kutyás séták kapcsán tudatosítani és gyakorolni lehet.

Akkor, amikor valami próbára tesz minket, hasznos, ha van valamilyen vonatkoztatási keretünk, ami segít képbe kerülni, hogy mi is történik velünk. Sokan sok mindent mondanak a mostani időszakról, de ahogyan biztosan meg lehet közelíteni, az az emberi szükségletek szempontja: Mi is az, amire az embernek szüksége van a mindennapokban, és mi az, amit ebből nem annyira könnyű ebben az időszakban megteremteni magunknak?

Az emberi szükségletekről sok mindent mond a pszichológia, de bár ki így, ki úgy nevezi, elég nagy egyetértés van abban, hogy két dologra biztosan szüksége van az emberi pszichének – és ráadásul nem vagy-vagy, hanem erre a két dologra egyszerre. Az egyik a stabilitás, a biztonság, a kiszámíthatóság, a másik pedig pont a változatosság, az újdonságok, az érdekességek, a kalandok. A mostani időszakban, valljuk be, mindkettőt biztosítani magunknak különösen nehéz feladat.

És hogyan jön ehhez a kutyasétáltatás? Úgy, hogy tapasztalatom szerint ezt a két dolgot remekül biztosítjuk saját magunknak azáltal, ahogyan a kutyás sétákhoz viszonyulunk, és amit a kutyás sétákban meg lehet figyelni.

A stabilitás, biztonság egyik szintje az, hogy azáltal, hogy a séták benne vannak a napirendünkben, adnak egyfajta keretet, struktúrát, egyfajta biztonságot, amire rá tudunk támaszkodni a mindennapjaink során. Egy valami egészen fix: ha az ég a földdel összeszakad, sétálni akkor is kell! Vagyis az egyik dolog, amit tudatosíthatsz azzal kapcsolatban, hogy hogyan adnak a kutyás séták biztonságot, az az, hogy struktúrát és rendszerességet biztosítanak az életedben. Ez egy olyan tudás, amit érdemes átvinned az életed egyéb területeire is: ha több stabilitást szeretnél, igyekezz több struktúrát építeni!

A másik dolog, hogy mi miatt megyünk mi hóban, szélben, esőben, napsütésben. Azért, mert fontosnak tartjuk. Azért, mert sétálni nekünk érték. Ha valami olyat csinálunk, ami összhangban van az értékeinkkel, akkor azt éljük meg, hogy kontrollban vagyunk, hogy valamire rá tudunk támaszkodni, hogy valami megint csak stabilitást ad, megtart minket.  Ha több stabilitást szeretnél az életed bármelyik területén, keresd azt, hogy mi az, ami neked azon a területen érték. Mi az, ami számodra fontos, és hogyan tudsz ezzel minél nagyobb összhangban működni?

Amit a stabilitás kapcsán a kutyasétáltatástól kapsz, egyrészt struktúra, másrészt az, hogy az értékeiddel összhangban tudsz működni. Ezek pedig olyan dolgok, amiket kereshetsz az élet egyéb területein is! Ezeket nem kívülről fogod megkapni, hanem te a saját magad számára létre tudod hozni őket. És ez azért tök jó, mert ha most azt érzed, hogy kevés, akkor annyi a feladatod, hogy csinálj ezekből többet - és ezt meg tudott tenni!

Hogy van a változatossággal? Nagyon szeretem nézni a kutyákat ahogyan sétálnak. Például mi történik a forgatás alatt az ő szempontjukból? Ott álldogálok egyhelyben, és beszélek a kamerába. Még csak nem is kapcsolódom hozzájuk különösebben. Viszont ők kiválóan elfoglalják magukat. Azért, mert bele tudnak helyezkedni a pillanatba, és meg tudják találni az apró változatosságokat, az apró örömöket abban a helyzetben, amiben vannak. Ez is egy olyan dolog, amit emberként tök fontos tudatosítanunk, és megtanulnunk a kutyáktól alkalmazni az életünk egyéb területein is: hogy benne legyünk a pillanatban, és észrevegyük az apró változatosságokat. Nem kell feltétlenül mindig valami nagy dolog, a változatosság, az érdekesség ott van a pillanatban. Tehát az egyik dolog, amit tenni tudsz a változatosság megélése érdekében, hogy jobban beleviszed a figyelmedet abba, amit éppen csinálsz. Mert akkor több mindent tudsz tudatosítani, és nagyobb figyelmed lesz a változatosságra is.

Aztán ott van az is a sétákkal kapcsolatban, hogy meghatározhatod, hogy merre mentek. Jöjjön egy kicsit fura személyes fantázia: Szívesen elképzelem, hogy Sage-nek van egy naplója, amit egy kis radíros ceruzával vezet, és rajzol egy térképet a számára ismert világról. És amikor valami újjal találkozik, akkor látom magam előtt a kis ordas arcát, amint megfordítja a kis cerkáját, és kiradírozza az eddig ismert világ határait, és újrarajzolja a dolgot. És neki ehhez semmi másra nincs szüksége, mint hogy egy kicsit kibővítsük azt, hogy merre jártunk: bejártunk még egy ösvényt a szokásos útvonalunkon, vagy éppen a másik irányba mentünk körbe.

Ezt ugyanígy meg tudod teremteni a saját utadon is: hogy kicsit tágítod a komfortzónádat, ránézel a dolgokra egy kicsit új szempontból is. Azt most el kell fogadni, hogy ez az időszak bizony limitált azzal kapcsolatban, hogy a korábbi változatosságból mennyit és hogyan tudunk biztosítani magunknak. De továbbra is ott van számodra az a lehetőség, hogy kreatív legyél benne, hogy hogyan használod a rendelkezésedre álló környezetet, mennyire engeded bele a figyelmedet, mennyire rajzolod egy picit nagyobbra az ismert világ határait. Nem kell egy tök új térképet rajzolni, csak egy picit nagyobbra.

Szóval amit a kutyasétáltatásból biztosan elvihetsz az életed egyéb területeire az az, hogy hogyan teremtesz egyszerre stabilitást, biztonságot, kiszámíthatóságot ÉS változatosságot és újdonságot a saját magad számára és a kutyádéra is.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása