Coaching két lábon és hat lábon

Mi a közös az ideális kölyökkutyákban és munkahelyekben?

2020. október 29. - Nyíri Gabi

_dsc8325.jpg

Íme két kérdés: Milyen az ideális kölyökkutya? és Milyen az ideális munkahely? Mi a közös bennük? A válasz!

Abban a másfél hétben, mióta Sage velünk van, nem meglepő módon sok beszélgetésünk szól a kölykökről. Az egyik ilyen társalgás során merült fel – egy nem kutyás ismerősben –, hogy milyen nekünk a kiskutyával. Mondtam, hogy pontosan olyan, amilyenre számítottunk: egy percig sem unalmas, és van benne kihívás bőven. „Tényleg, milyen az ideális kiskutya?” – kérdezte az illető.

A munkám másik része kapcsán egészen másmilyen beszélgetéseknek is részese szoktam lenni. Azok, akik tudják rólam, hogy sokféle céggel dolgozom együtt, gyakran kíváncsiak a tapasztalataimra. Időnként úgy fogalmazzák ezt meg, hogy „Mondd, csak, az alapján, amit mindenfelé láttál, milyen az ideális munkahely?”

Ideális (kölyök)kutya és ideális munkahely – a legbiztosabb közös pont bennük, hogy egyik sem létezik. Vannak alapvető dolgok, amik jó esetben megvannak: egy kutya esetében mondjuk egy kézben tartható egészségi állapot, míg egy munkahelynél a biztonságos munkakörülmények megteremtése – de ennél többet nehéz lenne mondani.

Miért? Mert innentől jönnek a képbe az egyéni adottságok és preferenciák, valamint a tudatos erőfeszítés. Nézzük, miről is van szó itt!

_1010967_ma_solat.jpg

Egyéni adottságok és preferenciák: Az „ideális” valójában egy baromi szubjektív dolog. Arról szól, hogy ÉN el sem tudok képzelni jobbat, vagyis számomra valami tökéletesen megfelel. És hogy ez mi, nagyban függ az egyéni jellemzőktől. Én például tökéletesen boldog vagyok egy munkavonalú juhásszal, mert szeretem és bírom a nagy energiát egy kutyában. De ez nem azt jelenti, hogy ugyanígy érezne valaki, aki nálam sokkal kisebb fordulatszámon pörög, vagy esetleg fizikailag nem tudja tartani a lépést az ebbel. Hasonlóképpen én szívesen dolgozom itthonról, míg más sokkal jobban élvezi a jövés-menést. Az én munkám része, hogy emberekkel foglalkozom, mást ettől kirázná a hideg.

Tudatos erőfeszítés: A legtöbb kutyás tudja, hogy a tökéletes kutya nem csak úgy betoppan az életébe, hanem tudatosan és folyamatosan tenni kell az ilyen minőségű kapcsolatért. Az én tapasztalatom szerint az ideális munkahellyel is így van: nem elég jól választani az elején, az egyénnek saját magának is tennie kell azért, hogy hosszú távon is megtalálja a számítását az adott helyen. A legritkább esetben szokott jól elsülni az a megközelítés, hogy valaki a minimumot teszi bele, és közben mindent a vezetőjétől és a céges rendszerektől vár.

Szóval igenis van olyan, hogy úgy érzed, tiéd az ideális kutya vagy az ideális munkahely. Csak azzal legyél tisztában, hogy ez nem csak a szerencse révén hullott az öledbe. Így ha bármilyen területen – a kutyázáson vagy a munkán kívül is – azt érzed, hogy bizony itt most nem ideális a helyzet, nézz rá, hogy összhangban van-e a dolog a preferenciáiddal, és elvégezted-e azt a munkát, amivel ezt üzemeltetni lehetne!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása