Coaching két lábon és hat lábon

Elértél valamit? Ugyan már...!

2019. október 31. - Nyíri Gabi

dog-4572301_640.jpg

Ha valaki más szólja le az eredményeidet, simán kikéred magadnak, vagy akár zokon is veszed a dolgot. És mi van, ha ezt pont te csinálod magaddal? Vajon hogyan hat a személyes fejlődésedre, ha folyton figyelmen kívül hagyod mindazt, amit elértél?

A coaching-folyamatok mindig valamilyen cél elérésére irányulnak, így az egyes találkozások során szó esik arról is, hogy milyen eredmények születtek addig. Kézenfekvő lenne azt gondolni, hogy az emberek örömmel számolnak be az előrelépésekről, de gyakran mégsem ez történik. Egészen komoly sikerek kerülnek olyan megvilágításba, hogy semmi szeretnivaló, ünneplésre méltó nem lesz bennük.

Nem álszerénységről van szó, vagy arról, hogy ciki lenne előttem felemlegetni a sikereket. Sokkal jellemzőbb, hogy nem a megfelelő helyen kezelik őket. Hogyan tudod néhány jól irányzott mozdulattal te is nullára írni az eredményeidet? Íme a tuti receptek:

puppy-4507566_640.jpg

1. Vedd le a figyelmed a sikereidről! Ez a „de”-módszer. Elérted X-et és Y-t DE még hiányzik Z. És innentől fókuszálj kizárólag arra, ami még nincs meg. Kiegészítő lehetőség, hogy ennek jelentőségét igyekezz minél inkább felnagyítani. Igaz, hogy X és Y együtt 85%, DE az mind semmi, amíg a Z...

dog-1686233_640.jpg

2. Értékeld le magad másokhoz képest! Jó-jó, te elértél valamit, amiből mások tutira szebbet, jobbat, többet tudnak. Indítsd be a „bezzeg ők”-gépezetet. Ezt úgy kell kimaxolni, hogy minden esetben a szakterület sztárjához méred magad. Azzal ne is foglalkozz, hogy valaki profi atléta, csak azt nézd, hogy jobb időt fut egy kilométeren, mint te 6 hónap munka mellett végzett edzés után.

dog-495122_640.jpg

3. Nem is tudsz semmi különlegeset! Hagyd figyelmen kívül minden eredményedet, amit más is elért valaha! Mit ér egy kitűnő bizonyítvány, ha másnak is van olyan? Ha bónuszt akarsz ezen a téren, kombináld az előző ponttal! Nem elég, hogy ő is elérte azt, amit te, biztos másban is szebb, jobb, ügyesebb nálad.

Miért érdekes ez? Az hagyján, hogy rosszul esik. Ha más csinálja veled, jó eséllyel nem hagyod szó nélkül. Ha azonban magaddal teszed ugyanezt, a motivációdat kockáztatod. Nem kell átmenni önteltbe és nagyképűbe, de ahhoz, hogy megőrizd a lelkesedésed, igenis fontos látnod, tudatosítanod magadban, hogy haladsz, hogy fejlődsz! Nyugtázni az eredményeidet nem gáz, figyelmen kívül hagyni őket annál inkább...!

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása