Coaching két lábon és hat lábon

Ne lepődj meg a nyilvánvalón!

2019. március 28. - Nyíri Gabi

irish-setter-4080882_640.jpg

A tapasztalatok értéke többek közt abban van, hogy a segítségükkel előre tudjuk jelezni, mire számíthatunk egy hasonló helyzetben, és hogy vajon mi lesz a megfelelő reakció. Mégis van, amikor sokan nem hajlandóak építeni a tapasztalataikra, így végül rosszul jönnek ki az egészből. Mikor fordul ez elő? És hogyan lehet elkerülni?

A tapasztalatok kapcsán gyakran halljuk, hogy mindenki a maga kárán tanul, vagyis szükség van a saját élményre ahhoz, hogy megtanuljunk kezelni egy helyzetet. És ez nem csak a rossz dolgokra igaz. Akkor fogunk igazán bízni egy megoldásban, ha látjuk működni. Miben van a tapasztalatok igazi ereje? Abban, hogy csökkentik a bizonytalanságot az adott dolog kapcsán. Tudjuk, hogy mit várhatunk, ez pedig lehetővé teszi, hogy élesben higgadtak maradjunk, és megfelelően cselekedjünk.

dog-3672629_640.jpg

Ha ez a tapasztalat-ügy ennyire menő, vajon mikor nem építünk rá? Érdekes módon gyakran pont akkor, amikor valamivel kapcsolatban visszatérő módon kellemetlen élményeink vannak: Az a kutya mindig a kerítésnél őrjöng, ha arra járunk. Hétfő reggeleken 75 perc az az út, amit bezzeg  más napokon meg tudunk tenni 60 alatt is. A nagynéni az összes családi összejövetelen belemászik a személyes szféránkba a kérdéseivel.

Mi történik, amikor figyelmen kívül hagyjuk a tapasztalatokat? Mintha mágikus módon bíznánk benne, hogy bár mindig így szokott lenni, most mégsem fog. Pedig az esetek 99%-ában de. És hogyan reagálunk erre? Heves érzelmekkel, ráadásul negatívakkal. Bár rendelkezésünkre álló információk alapján nyilvánvaló, hogy mi várható, mégis meglepődünk.

dog-959127_640.jpg

Mi a gond ezzel? Pontosan az, hogy az elvesztett érzelmi stabilitásunk megakadályoz abban, hogy a legmegfelelőbb módon reagáljunk. A kutyánk azt érzi rajtunk, hogy mi is frászt kaptunk, amikor felhangzik az ugatás a kerítés mögött., amire ő is bizonytalanul vagy épp agresszíven reagál. Minden hétfő eszeveszett, kilátástalan rohanással indul, és mire megérkezünk, gyűlölünk mindent is – akár tehetnek a forgalomról, akár nem. Ahelyett, hogy az összejövetel előtt kitalálnánk valami frappáns választ Joli nén várhatói kérdéseire, ott és akkor elpirulunk, és csak hápogni tudunk.

Szóval ha valamilyen helyzetben rendszeresen rossz élmények érnek, és mégis muszáj részt venni bennük, tegyél meg magadért annyit, hogy nem lepődsz meg a nyilvánvalón!

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása