Coaching két lábon és hat lábon

Haladtok vagy csak toporogtok?

2019. február 19. - Nyíri Gabi

dog-3209664_640.jpg

A kutyázás is egy olyan műfaj, amiben mindig történik valami, folyamatosak a feladatok. Nem mindegy azonban, hogy mindig van valami vagy mindig ugyanaz van. Ráadásul ezt a kettőt nem túl nehéz összekeverni. Mire érdemes figyelned, ha haladni szeretnél, nem csak egy helyben toporogni?

Íme két helyzet: Elkezdtek Brúnóval kutyasuliba járni. Eltelt 6 hónap, és még mindig járnak. „Ekkora a baj?” – kérdezik a felületes szemlélők. Molli némileg ki van gömbölyödve. Elkezdik fogyókúráztatni, és 6 hónap múlva még mindig egy kölyök fókára emlékeztet. Vajon mennyi hasonlóság van ebben a két történetben? Az eltelt időt tekintve biztosan sok. A kérdés, hogy mi történt ez alatt.

Valószínűleg te is azt feltételezed, hogy Brúnó a 6 hónap alatt megtanult egy csomó mindent, és a gazdik megszerették a közös gyakorlást. Emiatt járnak még mindig a suliba, és nem azért, mert nem változott semmi, és épp a csodát várják. Ellenben Molli 6 hónapos fogyókúrája kapcsán a te fejedben is jó eséllyel megfordul, hogy itt inkább névleges diétáról van szó, és továbbra is megy a nagy mértékű nasiztatás.

dog-3981506_640.jpg

Mikor érezzük azt, hogy csak toporgás van? Akkor, amikor sok szó esik valamiről, amit nem követ valódi változás, és így kevés előrelépés, eredmény születik. Lehet nagyon sokat csinálni ugyanabból, tehát lehetünk nagyon elfoglaltak, miközben igazából nem megyünk sehova. Ezzel szemben miből származik a haladás érzése? Abból, hogy kis lépésekben változtatunk, folyamatosan építve az eddig elért eredményekre. Igen, ilyenkor is mindig van mit csinálni, azonban folyamatosan új dolgokkal vagyunk elfoglalva.

Elég egyértelmű a különbség, nem? Akkor miért mondom mégis azt, hogy könnyű összekeverni a haladást és a toporgást? Mert gyakran találkozom azzal, hogy az emberek az elfoglaltság mértékével próbálják mérni az előrehaladást. Ha 6 hónapja is csináltunk valamit, és még most is van dolgunk, biztos nem jutottunk sehova. Amikor arra vagy kíváncsi, hogy vajon mire jutottál egy adott időszak alatt, vedd számba az eredményeket, amiket elértél, ne csak arra figyelj, hogy mennyire voltál elfoglalt!

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása