Coaching két lábon és hat lábon

A kutyafelügyelet tanulságai

2017. augusztus 01. - Nyíri Gabi

ketto.jpg

Egy komolyabb orvosi beavatkozást a kutyáknál is felépülési idő követ. Milyen tanulságokkal gazdagodhatsz néhány hét kutya sitting alatt?

A juhászok ízületeivel sajnos sok gond van, így be kellett vállalnunk egy újabb műtétet. Mivel ez már a többedik kör, a szervezés és a logisztika kapcsán komoly rutinunk van. (Arról, hogy hogyan érdemes felkészülni egy ilyen időszakra, itt olvashatsz.) Emellett azért az első hét is tartogatott tanulságokat. Következzen egy szubjektív kutyafelügyeleti beszámoló:

dog-480200_640.jpg

Komoly saját élményt szerzel a kutyád sétaútvonalai kapcsán: Mozgáskorlátozás. Ez az egyik szó, amit nem szeretek állatorvos szájából hallani. A súlyos formája az, amikor eldönthetem, hogy a legszükségesebbek elvégzése kapcsán melyik irányba sétáljuk körbe a házat. A kertes házat, ami mindennel együtt egy kb. 30 méteres táv. Most ehhez képest könnyített a pálya, rövid, könnyű séta belefér – természetesen ugrálás, rohangálás nélkül. Szokták rá azt is mondani, hogy „póráznyugalom”. Aki ezt így nevezi, szerintem nem próbálta még német juhásszal. Az enyémek szerint ez azt jelenti, hogy „Vidd el a gazdit mindenhova, ahova te egyébként mennél.” Én pedig próbálom az ebet lebeszélni róla, hogy torony iránt nekiinduljunk a mezőnek vagy bemásszunk a bokor alá, ahova ő is csak akkor fér be, ha lecsapja a füleit....

img_20170801_175059.jpg

Megtanulsz újjáépíteni dolgokat: Kikönyörgöd a dokinál, hogy hadd legyen műtéti kutyaruha gallér helyett. Nem teljesen önzetlen a dolog, azzal igyekszel indokolni, hogy tölcsérben az eb lebontja a házat. És nem mellesleg téged, de erről később. Rendben, kapsz kutyaruhát, add rá otthon. A ruha természetesen nagy, így elő kell szedni a korábbit, amit egyszer már használatra alkalmatlannak nyilvánítottál. A szükség nagy úr, megvarrod a régi rucit – lyukak befoltoz, varrások pótol, patent visszarögzít, máris hordható. A 8. napig jó is, amikor annyira viszketni kezd a varrat, hogy az eb próbálná bontani a ruhát. Nincs más hátra: gallér. Felkutatod az otthoni készleteket: kiderül, hogy 4-ből 3 lényegében lebomlott. A 4.-et felújítod. Igen, az ott fenti képen a legjobbnak ítélt gallérunk. Duct tape-ből tényleg bármit lehet építeni.

sick-dog-1063663_640.jpg

Elkezded pontosan felmérni, hogy mekkora a kutyád gallérban: Ő el akar jutni A-ból B-be, és nem válogat az eszközökben. Ha nem fér el, átmegy erőből. Ezt a gallér és az is bánja, amit letarol vele. Jelesül a lábad. Jobb felmérni, hogy át tud-e menni előtted / melletted, és szükség esetén inkább menekülőre fogni.

german-shepherd-2469_640.jpg

Foglalkozhatsz azokkal a témákkal, amik háttérbe szorultak a minden más miatt: „Annyira jó lenne pár nyugodt nap, akkor tudnék haladni a...” Hát tessék, kényszerpihenő. Nincs más hátra, mint tényleg csinálni.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása