Coaching két lábon és hat lábon

Te is leszel szívtelen gazdi!

2015. október 27. - Nyíri Gabi

dog-84437_640.jpg

Vagy rossz szülő. Esetleg önző dög. Valószínűleg te sem kerülheted el, hogy valaki egyszer kedvezőtlenül ítélje meg a viselkedésedet vagy a döntésedet, és ennek hangot is adjon. Igaza van, vagy nincs? Érdemes hallgatni rá, vagy sem? Hogyan kezeld a kritikát?

Bármennyire igyekszel is a legjobb, legkorrektebb, legodaadóbb lenni, szinte biztosan akad majd valaki, aki talál kivetnivalót abban, amit csinálsz. Amiatt, hogy elkötelezed magad egy dolog mellett, elmulasztasz valami mást, vagy valamekkora kockázatot vállalsz. És ezzel nem fog mindenki egyetérteni. Mai összetett világunkban legtöbbször nincsenek általánosan elfogadott jó megoldások, így érdemes felkészülnöd a téged érő negatív hangokra is. Következzen 3 tipp, ami segíthet a helyén kezelni a kritikát.

Fogadd el, hogy nem felelhetsz meg mindig mindenkinek! Persze, hogy nem, ezt mindenki tudja. Azt könnyű elképzelni, hogy vannak olyan fura alakok, akiknek teljesen lehetetlen elképzeléseik vannak, így nem értenek egyet velünk. Eltérő álláspontok azonban a szeretteink, barátaink és kollégáink körében is előfordulhatnak, és ez is rendben van!

black-and-white-863140_640.jpg

Mérd a tetteidet az értékeid alapján! Ha tudod, hogy mik a számodra legfontosabb értékek az életben, könnyű eldöntened, hogy egy konkrét cselekedeted vagy választásod vajon összhangban van-e ezekkel. Ha például számodra fontos érték az egészség, esetleg nem adsz a kutyádnak bizonyos olyan ételeket, amiket más gazdi viszont igen. Ennek fényében számodra teljesen rendben lehet, ha megkérsz valakit, hogy ne adjon az uzsonnájából a kutyádnak.
Előfordulhat az is, hogy az egyik értékeddel való összhang érdekében kompromisszumot kötsz egy másik terén. Általában nem engeded a kutyát nasizni, de a 92 éves dédnagymamád öröméért neki esetleg megengeded, hogy megkínálja almás pitével az ebet.
Nem reális elvárni magadtól, hogy minidig az értékeiddel teljes összhangban cselekedj. Akármennyire fontos neked, hogy senkivel szemben ne emeld fel a hangod, előállhat az a rossz nap és az a galádság, amikor igenis rákiabálsz a kutyádra. Ha utólag arra jutsz, hogy nem jól választottál, még mindig tanulhatsz a történtekből, és kérhetsz bocsánatot is.

basenji-603542_640.jpg

Kezeld jól a nézeteltérést! Ha rendben vagy azzal, hogy nem fogsz tudni mindig mindenkinek megfelelni, és ismered a saját értékeidet, egy nézeteltérés leginkább kommunikációs kérdéssé válik. Az, hogy neki nem tetszik amit csinálsz, róla szól. Ez pedig jó alapja lehet egy tisztázó beszélgetésnek:

  • Fejezd ki, hogy érzékeled az eltérő álláspontokat, és hogy mindkettőtök részéről a legjobb szándékot tételezed fel!
  • Mondd el, hogy téged milyen értékek vezetnek!
  • Ismerd meg az ő értékeit!

„Látom, hogy nem értünk egyet a kutyák etetése kapcsán. Én azért nem adok nasit a kutyámnak, mert azt gondolom, hogy ezzel teszek a legjobbat az egészségének. Biztos vagyok benne, hogy te is jót akarsz a sajátodnak. Te mit veszel figyelembe az ételek kiválasztásánál?”

Ha magadról beszélsz a másik minősítése helyett, a nézeteltérés ellenére is meg tudod őrizni a jó kapcsolatot, és akár új, értékes nézőpontokra is szert tehetsz.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása