Coaching két lábon és hat lábon

Minek neked kutya?

2017. február 28. - Nyíri Gabi

dog-142331_640.jpg

„Minek neked kutya?” – ezt a kérdést időnként minden kutyásnak felteszik. Te mit szoktál ilyenkor mondani? Gondoltál már arra a válaszra, hogy „Mert szeretnék jobb emberré válni”?

Én a nagy kérdés néhány jellemző változatával szoktam találkozni: „Minek neked kutya, amikor annyi lemondással jár?” „Minek neked kutya, amikor valami mással is foglalkozhatnál?” – és itt el lehet képzelni a legkülönbözőbb ötleteket a horgászattól a gasztronómiáig. „Minek neked az a kutya? XY-éknál is csak a baj lett belőle...” A juhászok nagyok, XY pedig mindenféle gondot szabadított magára a balesettől az anyagi kárig. Gyakran persze nem érdekes a válasz, a lényeg, hogy a kérdező beszélhessen a szívének kedves horgászatról vagy elmesélhesse XY tanulságos történetét. Ettől függetlenül érdekes önismereti kérdés, hogy „Minek neked kutya?”.

dog-2082995_640.jpg

A felszínen lehetnek komolytalan válaszaid. Például „Unalmas lenne egyedül megenni a szendvicseimet.” „Szerintem tök jól állnak nekem a kihullott kutyaszőrrel díszített ruhák.” „Ha velem van a kutyám, amikor beszélek magamban az utcán, azt hiszik, hogy a kutyához szóltam.” Aztán lehetnek gyakorlatias válaszaid: ő a munkatársam vagy a segítőm. Végül jó, ha vannak személyes válaszaid. Könnyű azt mondani, hogy „Ő a barátom és a tanítóm”. Mit jelent ez neked? Az önismereted fejlesztéséhez érdemes mélyebbre menni, amiben segíthetnek a következő kérdések:

  • Hogyan hat rád a kutyád? Kivé válsz mellette?
  • Mit adsz neki? Mit kapsz tőle? Mit hoztok létre együtt?
  • Mit tanultál általa? Mire váltál képessé? Mit ismertél fel magaddal kapcsolatban?
  • Miben változtál meg a vele való kapcsolatod során? Miben szeretnél még változni?

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása