Coaching két lábon és hat lábon

5 ok, hogy miért a kutyádnak panaszkodj

2015. július 02. - Nyíri Gabi

boerboel-739750_640.jpg

Gyakran halljuk, hogy a panaszkodás tipikus magyar szokás. Ha összefutunk valakivel, és megkérdezzük, hogy hogy van, szinte borítékolható a mély sóhaj, és a „Jaaj...”-kezdetű monológ. A gondjainkat megosztani valakivel nagyon hasznos lehet, de nem mindegy, hogy ezt kivel és hogyan tesszük. Íme öt ok, hogy miért a kutyádnak panaszkodj!

1. Segít, hogy beszélsz róla
Önmagában az segít a gondokkal való megküzdésben, hogy megosztod őket valakivel. Ha valamit kimondunk, veszít az erejéből, a nagyságából. És ha már elmondtad valakinek, nem vagy egyedül a bajban.

2. Meg kell fogalmaznod, hogy mit érzel
Ahhoz, hogy el tudd mondani, meg kell fogalmaznod. Lehet, hogy a tényekkel tisztában vagy, de nem biztos, hogy annak is tudatában vagy, hogy ezek mit indítottak el benned. Mit érzel? Szomorú vagy? Haragszol? Félsz? Nem a tények miatt érzed rosszul magad, hanem amiatt, amit kiváltanak belőled!

dog-584997_640.jpg

3. Neki bármit elmondhatsz
A problémáink időnként annyira személyesek, hogy a családunkkal vagy a legközelebbi barátainkkal sem szívesen osztjuk meg őket. A kutyádra viszont nyugodtan rábízhatod még a legféltettebb titkaidat is. Nem fog rád ferde szemmel nézni, hogy egyáltalán hogy juthatott ez vagy az eszedbe, és még véletlenül sem fogja mások előtt elszólni magát.

4. Nem terheled a gondjaiddal
Előfordul, hogy azért nem hozakodunk elő a problémánkkal, mert nem akarjuk a másik nyakába zúdítani a panaszainkat. A kutyád érzékeli a felőled áradó energiát, de védve van a szavaid jelentése elől. Gyakorló kutyásként azt gondolom, hogy úgysem tudod elrejteni a kutyád elől a rossz hangulatodat, a szavaid súlya azonban biztosan nem fogja nyomasztani.

5. A szembenézés az első lépés a megoldás felé
Attól, hogy kibeszéled magadból a dolgot, megkönnyebbülsz. Tisztába kerülsz vele, hogy a tények mögött mi jelenti a nehézséget valójában. Ez jó alap ahhoz, hogy elkezdj gondolkozni a megoldáson. Tippek a megoldás-kereséshez itt.

Igaz, hogy a bevezetőben 5 okot ígértem, de következzen egy ráadás.

dog-659870_640.jpg

+1. Hozzá fogható segítőt nehéz találni
A tied lehet a világ legmegértőbb családja, neked lehetnek a legodaadóbb barátaid, vagy járhatsz a legmenőbb terapeutához is, nehezen vennéd rá őket, hogy együttérzésük jeléül nyalják meg az arcod...

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása