Coaching két lábon és hat lábon

Legyél eredményesebb úgy, ahogyan agility-zel!

2021. augusztus 01. - Nyíri Gabi

skill_3.jpg

Az agility-ben törekszünk rá, hogy széles eszköztárunk legyen ugyanarra. Az, ahogyan eljutunk ide, fontos dolgokat tanít az eredményességről általában. Mit vegyél észre, és használj tudatosan másutt is?

Az agility kapcsán engem többek közt a változatosság nyűgöz le. Hogy számtalan lehetőségünk van megoldani ugyanazt a szabályokon belül, sőt az ideális az adott pálya sajátosságait is függ. Ez arra vezet, hogy sokszínűségre tréningezünk, hogy a rengeteg lehetőség közül minél többet birtokoljunk. Azt szoktam mondani a tanítványaimnak erről, hogy akkor van igazi választásuk, ha több jó megoldást is tudnak ugyanarra, és akkor téthelyzetben csinálhatják legjobbat.

Úgy hangzik, mintha az egész a pillanat műve lenne, varázsütés, és máris tudunk mindent is. A valóság persze nem ez, ott a hosszú alapozás, aztán még akkor is szeretnénk csinosítani, fejleszteni dolgokat, amikor már benne vagyunk a sűrűjében.

Ez azzal jár, hogy sokszor főzünk abból, amink van, vagyis használjuk azt, amit tudunk, vagy amit éppen össze tudunk hozni, ha történetesen valami nem tökéletesen a terveink szerint alakult. Amit viszont nem jelent, hogy ne csinálnánk semmit, amíg tökéletes formában bele nem tehettük az eszköztárunkba a következő elemet.

dsc_5686_1.jpg

Ezáltal nyerünk fontos dolgokat, amiket érdemes létrehozni és használni az életünk egyéb területein is:

Attól, hogy épp több figyelmet fordítunk valamire, nem tévesztjük szem elől azokat a dolgokat, aminek már a birtokában vagyunk. A kutyázáson kívül gyakran találkozom azzal, hogy az újra való várakozás szinte megbénít, mert abbahagyunk használni minden mást, aminek jelentősége lehetne azon a területen. Amíg az új sütőt várjuk, be nem tesszük a lábunkat a konyhába. Igaz, hogy főzni például kiválóan tudnánk...

Egészen képben vagyunk azzal, hogy mi minden van a birtokunkban, vagyis ismerjük az erőforrásainkat. Igaz, hogy egy agility páros rendszere egyszerűbb sok, a kutyázáson kívüli helyzetnél, de az elv akkor is érvényes. Menni előre, fejlődni menő, és emellett fontos egy naprakész leltárt tartani mindarról, ami az újdonságon kívül a rendelkezésünkre áll. Bár a kutyázásban ez sokszor jön zsigerből, másutt szükség lehet a tudatos felderítésre: Mi az, amit hasonló helyzetben sikerrel használtam? Mihez kezdenek ilyen helyzetben azok, akiket nagyra tartok? Ki tud nekem ebben segíteni?

Ez a fajta sokszínűség gyönyörködtet, ezen keresztül motivál, és nem mellesleg segít eredményesebbé válni. A te nem kutyás életedben hol lenne jó belőle több?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása