Coaching két lábon és hat lábon

Kutyásként így nem vagy tehetetlen!

2021. május 19. - Nyíri Gabi

183244197_150163570395847_2981394475911614877_n.jpg

A kutyánk tréningje nem mindig könnyű, ennek ellenére nem annyira szoktuk feladni. Vajon mi segít át minket a nehézségeken? Íme a 3 lépcsős folyamat, ami az élet bármely kihívása kapcsán hasznos!

Mi, akik kutyás sportokat űzünk, imádjuk a tréningeket. Iszonyúan élvezzük a haladást. Nem, nem csak az eredményt, élvezzük a jóféle közös munkát, szeretünk benne lenni a folyamatban.

Persze nem mindig ennyire rózsaszín a helyzet. Mindenkinek lehet rossz napja, és mivel a kutyával egy csapatot alkotunk, hatunk egymásra, ami tovább csavarja, hogy hogyan teljesítünk egy adott pillanatban.

Aztán van, amikor úgy tűnik, nem csak a teljesítmény természetes ingadozásáról van szó. Előfordul, hogy azt érezzük, elakadtunk, sőt, visszafelé megyünk. Szorgalmasan belepakoltuk a munkát, és mégis.

Mihez kezdünk ilyenkor? Elemzünk, kutatunk, kísérletezünk. Tesszük ezt azért, mert kutyák tréningje kapcsán él bennünk a meggyőződés, hogy mindig van út előre. Ez a működés pedig megtart minket olyankor is, amikor nehéz.

187574690_217994919862289_1042179170766922082_n.jpg

Silvia Trkman mondja azt, hogy ha az agility-ben valami nem megy, az vagy tanítási, vagy felvezetési hiba. És ez azért jó hír, mert mindkettővel van mit kezdeni. Képzeld el, mennyire tehetetlen lennél, ha ez nem így lenne...!

Lépj egyet hátra, és nézd meg, hogy miről is van itt szó: Ha azt gondolod valamiről, hogy van mit kezdeni vele, nem érzed magad tehetetlennek. Vagyis a meggyőződés, hogy van út előre, segít megőrizni a hatóerődet a nehézségek közepette is.

Igen, minden helyzetben, nem csak a kutyázásban. Ezt néha nem könnyű belátni, mert időnként nem egyértelmű, hogy mik azok a területek, amikre hatni kellene. Van, hogy nem tudod, hogy abban a konkrét helyzetben mi a tanítás és a felvezetés megfelelője. Éppen ezért kezdd azzal, hogy ezt feltérképezed:

  1. Erősítsd fel magadban a meggyőződést, hogy mindig van út előre!
  2. Keresd azokat a területeket, amikre hatni tudsz! Ha ötleted sincs, közelíts onnan, hogy mihez fognál, ha tovább akarnád rontani a helyzetet! Na, ott biztosan tudsz hatni!
  3. Tervezd meg a konkrét lépéseidet, dolgozz olyan módszeresen, ahogy a kutyázásban is szoktál!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása