Coaching két lábon és hat lábon

Te betartod a határidőket? Némelyiket.

2021. szeptember 05. - Nyíri Gabi

_dsc0823_604x330.jpeg

Nálad jól működnek a határidők? Némelyik. Min múlik, hogy melyik? És vajon van-e értelme a többinek?

Vannak, akik az életük megkeserítőjét látják a határidőkben, mert úgy érzik, már nem ők irányítanak, ráadásul még nem is haladnak igazán. Másokra ösztönzőleg hat egy-egy közelgő határidő, mert végre összekapják magukat, és letudják a dolgot. Miből adódik ez a nagy különbség? Lehet, hogy nem is ugyanarról beszél a két tábor? Bizony valószínű, hogy nem.

Miért, határidőből többféle van? Igen, csak ez nem nyilvánvaló.

Egy valódi határidőnek következményei vannak. Rád vagy valaki másra nézve, a lényeg, hogy valami negatív történik, de minimum elmúlik egy lehetőség. Nem adtad le a pályázatodat a megjelölt napig? Pech, jövő évben lehet próbálkozni újra, jó esetben. Nem vetted meg Brúnónak az új pórázt pénteken, amíg tartott az akció? Nem gond, kapható az szombaton is, drágábban.

Egy nem valódi határidő szintén egy időpont, amit valaki – te vagy bárki más – megjelölt. Azonban ennek eltelte után lényegében nem történik semmi kritikus, legfeljebb kitűzésre kerül egy újabb – nem valódi – határidő. Szeretted volna, ha csütörtökig elkészül a havi riport nagyobbik része? És elkészült? Nem. Mi történik péntek reggel? Megállapítod, hogy ezután kicsit jobban kell csipkedned magad.

_dsc0857_604x330.jpeg

Hogyan keletkeznek a nem valódi határidők? Az egyik lehetőség, hogy igyekszünk beosztani az időnket, és próbálunk kialakítani egy ütemtervet. A másik, hogy valaki nem bízik benne, hogy a többiek elkészülnek időben, ezért beépít némi biztonsági tartalékot. Tőled hétfőn várja az anyagot az, aki csak jövő szerdán küldi majd tovább...

Mit gondolsz, melyik típusú határidőket szoktad te is elmulasztani? Igen, a nem valódiakat. Mert pontosan tudod, hogy nincs igazi következményük. Ezzel azt akarom mondani – kérdezed teljes joggal –, hogy nincs is értelme beosztani a dolgaidat, és köztes határidőket kitűznöd? Nem valódiakat nincs, mert nagy esély van rá, hogy egyszerűen odébb fogod tolni őket. Annak kapcsán viszont hatalmas tered van, hogy valódivá tegyél egy határidőt önmagad számára, vagyis következményt rendelj hozzá. Ha nem lesz meg a havi riport nagyobbik része csütörtökig, a többi teendővel együtt hosszúra kell húzni vagy pénteket, vagy a hétfőt. Így viszont nem fog beleférni mindkét kutyás program, amin ott szeretnél lenni.

Ne azzal foglalkozz, hogy nem valódi határidőket tologatsz, hanem azzal, hogy valódivá teszed őket!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása