Coaching két lábon és hat lábon

A kutyánál vicces, ha te csinálod, káros is lehet!

2021. augusztus 08. - Nyíri Gabi

208463687_820962832190418_7615316972825819679_n_1.jpg

„Nem akarom odaadni, azt akarom, hogy eldobd!” – amikor a kutyád csinálja, viccesnek találod. És vajon te nem szoktál-e ugyanígy működni a saját céljaid kapcsán?

Ez valami olyan, ami a juhászoknál nálunk gyakori vonás. Elfie-re is jellemző volt, de az igazi virtuóza Skill. Valahogy így zajlik a dolog: labdával a szájában toporog előttem: „akarom a labdát” és persze „akarom, hogy eldobd”. Ilyenkor – bár sejtem, hogy sokat nem ér – megpróbálom elmagyarázni, hogy a kettő együtt nem megy: „Add ide, és eldobom...!” Ahogy a zavar meg a toporgás folytatódik, egy idő után hatalmi szóval elkérem a labdát, hogy rohanhasson utána. A dilemma feloldva, amíg vissza nem ér a becses tárggyal...

Mi, emberek biztosan nem szoktunk így csinálni. Főleg, mert nincs különösebb vonzalmunk a labdarágcsálás iránt... És vajon mennyire vagyunk jók abban, hogy összehangoljuk a különböző dolgokat, amiket szeretnénk? Egyáltalán eszünkbe jut-e, hogy a céljaink egy külön rendszert alkotnak, aminek saját belső dinamikája van?

hoztunk_neked_labda_t_1.png

Azt mindenki tudja, hogy a vágyainkat akkor fogjuk a legnagyobb eséllyel valóra váltani, ha célok formájában fogalmazzuk meg őket. Képben vagyunk azzal is, hogy egy teljes élethez nem elég néhány szedett-vedett cél, minden lényeges területen pontosan kell tudnunk, hogy mit szeretnénk elérni. És ezen a ponton kezdődnek az izgalmak, mert itt válhatunk egészen hasonlóvá egy apportos kutyához.

A kutya esetében könnyen észrevesszük az ellentmondást a rendszerben: „Fogni akarom a labdát, és közben szaladni akarok utána.” És mi a helyzet az emberek céljaival? „Karriert szeretnék váltani, miközben csak azt tudom elképzelni, hogy felfelé mozgok a ranglétrán.” „Elégedett vagyok a jövedelmemmel, mert fedezi a jelenlegi kiadásaimat, és egyébként szeretnék egy jó költséges hobbiba fogni.” „Vállalkozni akarok, miközben a legfontosabb számomra a kiszámíthatóság és a sok szabadidő.”

Látod a hasonlóságot? Mi a helyzet a te céljaiddal? Ha azok ellentmondásossága miatt nem akarsz olyan lenni, mint egy apportos kutya, nézz rá a rendszer-szintre is! Hogyan hatnak egymásra a célkitűzéseid? Erősítik, támogatják egymás, vagy éppen az egyik ellehetetleníti a másikat?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása