Coaching két lábon és hat lábon

Csak azt várhatod el, amit megtanítottál – magadtól is!

2021. május 05. - Nyíri Gabi

 

_1020737_604x330.jpegA kutyások jól ismerik azt az elvet, hogy az ebtől csak azt várhatják el, amit megtanítottak neki. Vajon hogyan van helye ugyanennek a megközelítésnek akkor, amikor a saját önértékelésedről és személyes fejlődésedről van szó?

A Legyél Mindig Kutyás! gondolkodás középpontja, hogy hogyan tudod az életed egészére kiterjeszteni azt, amit a kutyázásban sikerrel és örömmel használsz. Innen jön a párhuzamok hosszú-hosszú sora, például a személyes fejlődésed kapcsán is. Itt megtalálsz például 5 alapelvet, ami biztosan ismerősen cseng a kutyázásból, és segíthet téged is folyamatosan tanuló üzemmódba kapcsolni, vagy éppen benne tartani.

Van még valami, amivel mostanában többször találkoztam, mégpedig hogy tudod, a kutyádtól csak azt várhatod el, amit megtanítottál neki. Amit ismer, ért, begyakorolt, amiben magabiztos. Bár a kutyázásban magától értetődő, nem biztos, hogy akkor is az, amikor rólad van szó.

Saját magadtól hajlamos lehetsz azt várni, hogy elsőre tökéletesen teljesíts tök új helyzetekben is. Lehet, hogy összekevered azt, hogy hallottál valamiről azzal, hogy már csináltad is – ez az elméleti és gyakorlati tudás közti nem elhanyagolható különbség.

_1020763_604x330.jpeg

Az is előfordulhat, hogy látszólag ugyanolyan a helyzet, de valamiben mégis eltér, és ezt nem veszed figyelembe. Persze, tanítottál már meg egy kollégát erre-arra, ez meg itt egy konferencia előadás, lehetőleg online. Mi miatt izgulsz vajon...?

És hogy jön ide az önértékelésed? Úgy, hogy nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni az előzetes tanulás és tapasztalás hiányát, és rögtön kellemesen általánosítva összekötni a képességeiddel: ez neked nem megy...

Szóval ha egy-egy helyzetben felcsendül a fejedben a hang, hogy nem vagy elég jó, tedd fel magadnak a kérdést, hogy volt-e egyáltalán lehetőséged beletanulni ebbe az egészbe, vagy csak épp elvárod magadtól úgy, ahogy a kutyáddal soha nem tennéd?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása