Coaching két lábon és hat lábon

Mit gondol rólad a kutyád, és ez hogy jön a te fejlődésedhez?

2020. október 15. - Nyíri Gabi

cover_2020_october_ep40_mit_gondol_ro_lad_a_kutya_d_blog_1.jpg

A kutyások többségét foglalkoztatja, hogy vajon mit gondol róluk az eb. Hogyan válhat ez a kép a személyes fejlődésed alapjává?

Röviden:

Mi, kutyások valahogy érezzük, hogy a kutyánk valószínűleg valami pozitívat gondol rólunk. Azonban gyakran úgy reagálunk, hogy ez túlzás, sőt, talán nem is igaz. Ahelyett, hogy egy elérhetetlen cél válna ebből a képből, így tedd a személyes fejlődésed alapjává:

  • Ha valaki – nem csak a kutyád – valami pozitívat gondol rólad, azt ne keverd le azzal, hogy a másik téved!
  • Vedd észre, hogy azért lehet nehéz neked fogadni a visszajelzést, mert te tudod magadról, hogy nem mindig hozod azt a szintet vagy azt a működést, amit a másik lát benned.
  • Tudatosítsd, hogy milyen minőségeket észlel benned a másik, és hogy vajon azokat hogyan tudnád kiterjeszteni a működésedben.

Nézd meg a videót a részletekért, de ne azt várd, hogy ezek a minőségek majd egyszer valamilyen csodás módon megjelennek, hanem fogadd el, hogy ezek ott vannak benned és tanuld meg őket kiterjeszteni!

 Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Van egy kutyás idézet, amivel angolul nagyon gyakran lehet találkozni és arról szól, hogy szeretnék azzá az emberré válni, akinek a kutyám gondol. Ez az idézet jött fel a múltkor egy beszélgetésben, abban a kontextusban, hogy az illető azt egy nagyon-nagyon távoli célnak, mintegy megugorhatatlan dolognak tartotta, hogy ő valaha azzá a nagyszerű emberré váljon, akinek a kutyája gondolja. Függetlenül attól, hogy a „MAJD EGYSZER olyan jóvá válni, mint amilyennek a kutyám gondol”, elsőre tűnthet egy nagyon jó, nagyon motiválóan hangzó gondolatnak, én szeretnék neki egy kicsit új színezetet adni, szeretném egy picit más szemszögből megvilágítani neked. Mert ha egy megfelelő értelmezési keretből nézed, akkor egy tök jó alapja lehet a személyes fejlődésednek.

Az egyik fontos dolog, hogy szeretem az embereket rávezetni arra, hogy nem illik mások velük kapcsolatos nézeteit lekeverni – főleg, ha ez a nézet pozitív. Sokszor találkozom azzal, hogy nehéz elismerést, dicséretet fogadni, mert valahogy az ember azt érzi, hogy de hát ő nem is tart ott, amiről ez a visszajelzés szól, vagy dehogy tud ő annyit, vagy dehogy egy annyira jó ember... És ezt el tudjuk vinni odáig is, hogy valahogy érezzük, hogy a kutyánk valószínűleg valami pozitívat lát bennünk, de nehéz ezzel azonosulni. Tehát az első dolog, amit ennek az idézetnek kapcsán szeretnék visszaadni neked általános tanulságként, hogy igenis amikor kapsz valamilyen pozitív visszajelzést azzal kapcsolatban, hogy mások mit látnak benned, akkor kérlek-kérlek ezt ne keverd le, mert egyrészt nem túl udvarias dolog, másrészt pedig nem túl előrevivő.

És akkor itt meg is érkeztünk a második ponthoz, ami szerintem a személyes fejlődés szempontjából az igazán lényeges: hogy tekints erre az idézetre, erre a gondolkodásmódra úgy, hogy látnak benned valamit mások, ami ott van benned, hiszen ők ezért tudják látni. És amiből a bizonytalanságod származhat az az, hogy te azt éled meg, hogy nem tudod minden helyzetben következetesen azt a szintet nyújtani, amit a többiek látnak benned. És innentől fogva ahelyett, hogy ebből egy elérhetetlen cél válna, érdemes sokkal inkább egy kellemes kihívást teremteni belőle, és eszközként használni ezt a gondolatmenetet: „Ha a kutyám engem egy nagyszerű embernek lát, akkor vajon hogyan tudom minél gyakrabban megmutatni, minden helyzetben, elővenni ezt a nagyszerű embert, aki bennem lakozik – hiszen ezért látja a kutyám.”

Ez az, amit én úgy szoktam megfogalmazni, hogy Legyél mindig kutyás! Vagyis azokat a dolgokat, amiken keresztül nagyszerű kapcsolatot tudsz létrehozni a kutyáddal, nagyszerű életet tudsz teremteni kettőtöknek, elkezded konzisztensen és minden helyzetben csinálni, akkor összességében egy jobb minőségű életet tudsz teremteni saját magadnak, és azoknak, akik a kutyádon kívül körülvesznek.

Ugyanígy, ha könnyebb neked onnan közelíteni, hogy a kutyád lát benned valami nagyszerűt, akkor kérdezd meg magadtól, hogy vajon miből áll össze ez a nagyszerűség, amit a kutyád lát benned? Vajon egy megbízható, stabil pont vagy? Egy bölcs, igazságos ember? Egy vicces ember? Egy szeretetteli ember? Tehát milyen minőségeket észlel benned a kutyád, ami alapján azt gondolod, hogy ő azt gondolja, hogy te egy nagyszerű ember vagy?

És ha megvan ez a lista, akkor ne azt mondd, hogy „de hát hol vagyok én ettől...?” Hanem azt mondd, hogy „ez igenis bennem van, hiszen a kutyám érzékeli! Így az egyetlen feladatom ezt kiterjeszteni, hogy minél inkább, minden helyzetben meg tudjam csinálni!”

Amikor abban a beszélgetésben, amiről meséltem neked az elején, behoztam azt a szempontot, hogy mi van, ha a kutyádnak igaza van, és te tényleg az a nagyszerű ember vagy, akit ő lát, csak egyszerűen ez a nagyszerűség nem nyilvánult meg abban a helyzetben, amiben te nem voltál elégedett a teljesítményeddel? Akkor hogyan kellett volna, vagy hogyan lehetne egy hasonló helyzetben hozni azt a kutyás nagyszerűséget? Hogyan lehetne megjeleníteni azokat a minőségeket, ami alapján a kutyád nagyszerűnek érzékel? És ebből egy nagyon konkrét, végrehajtható listát lehetett összerakni, hogy ez hogyan néz ki abban a helyzetben. Mit jelent számára? És az adott helyzetben mik ennek a viselkedéses, cselekvéses, kapcsolódásbeli megnyilvánulásai?

Ha szimpatizálsz azzal a gondolattal, amit az az idézet közvetít, hogy szeretnék azzá az emberré válni, akinek a kutyám gondol, vagy ha neked úgy szimpatikusabb ahogy én szoktam ezt megfogalmazni, hogy Legyél mindig kutyás!, akkor fordítsd ezt át kérlek úgy, hogy legyél tisztában azokkal a minőségekkel, amiket a kutyád érzékel benned! Vagy ahogyan mi szoktunk erről beszélni: amin keresztül nagyszerű életet biztosítasz magadnak és a kutyádnak és egy remek kapcsolatot hozol létre kettőtök között. És hogy vajon ezt hogyan tudod egy adott helyzetben, vagy egy picit nagyobban: minél többféle helyzetben létrehozni. Ne azt várd, hogy ezek a minőségek majd egyszer valamilyen csodás módon megjelennek, hanem fogadd el, hogy ezek ott vannak benned és tanuld meg őket kiterjeszteni!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása