Coaching két lábon és hat lábon

Hol a határ a tisztánlátás és önmagad hátráltatása közt?

2019. december 12. - Nyíri Gabi

dog-4662278_640.jpg

Amikor fejlődni szeretnél valamiben, egy adott szintről fogsz indulni. Fontos a kiinduló ponttal foglalkozni, de nem mindegy, hogy hogyan teszed: vajon megalapozod a munkádat vagy inkább hátráltatod magadat?

Bármiben is szeretnél komolyan fejlődni, az biztosan nem fog magától és az egyik pillanatról a másikra megtörténni. Borítékolható, hogy lesznek nehézségek, sőt visszaesések, és még a fejlődési szemléletmód feltétlen hívei sem állítják, hogy mindenki válhat akármivé, amivé csak akar. Az viszont biztos, hogy ha a megfelelő stratégia mentén kitartóan dolgozol, igenis képes vagy jobbá válni mindenben, amiben szeretnél.

Amikor azt mondjuk, hogy jobbá, az mindig egy kiinduló állapothoz képest van, és pont ez az, ami a tapasztalataim szerint sokszor trükkös tud lenni. A megfelelő stratégia kialakításához fontos tudatosítani, hogy honnan indulunk, és ebből mi minden következik. Amikor például arról döntünk, hogy egy páros milyen felvezetési technikát kezdjen tanulni az agility edzéseken, figyelembe kell venni a kutya és a gazdi fizikai teljesítőképességét. Ha valakinél komoly objektív akadálya van a gyors futásnak, nem alapozhatjuk a munkát arra, hogy majd jól oda fog érni mindenhova. Vagy ha valaki egy számára teljesen új területen szeretne gyakorlati tudást szerezni, akkor a készségfejlesztés mellett szükség lehet a vonatkozó elméleti ismeretek megtanulására is.

pet-4662281_640.jpg

Idáig rendben is vagyunk, hiszen a jelenre vonatkozó információkat arra használtuk, hogy megtervezzük, a jövőben mit és hogyan csinálunk. Akkor mégis hol van ebben a trükk? Ott, hogy könnyű a stratégiaalkotásból átcsapni a kifogás gyártásba. Amikor a jelen helyzet nem kiinduló pont többé, hanem megugorhatatlan akadály. „Nekünk igazán semmi keresnivalónk az agility-ben, mert én nem vagyok egy sprinter...!” „Én sosem fogok tudni kommunikációs tréninget tartani, mert semmi közöm a kommunikációhoz...!”

Szóval hol van a határ a fejlődésed kapcsán a tisztánlátás és önmagad hátráltatása közt? Ott, hogy hogyan használod a kiinduló állapotra vonatkozó tudásodat. Ha stratégia lesz belőle, nyert ügyed van, ha kifogás, akkor nem annyira. Éppen ezért legyél tudatos abban, hogy hogyan gondolkozol erről!

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása