Coaching két lábon és hat lábon

Ki nem állhatod, és kész! Tényleg?

2019. november 07. - Nyíri Gabi

beach-4603441_640.jpg

Vannak dolgok, amiket egyszerűen ki nem állhatsz, és kész! És ilyenkor gyakran anélkül próbálsz boldogulni, hogy tudnád, mi is zavar igazából. Pedig amíg ezzel nem kerülsz képbe, minden lehetséges lépésed csak találgatás. Hogyan tudod megfejteni a rossz érzés okát?

„Nem is tudom, valahogy azt a kutyát képtelen vagyok kedvelni...!” „Márpedig én nem szeretek vele dolgozni...!” „Abban a boltban valami nem kerek...” Időnként csak annyit tudsz – pontosabban érzel –, hogy valami nem OK, de nem igazán vagy tisztában vele, hogy valójában mi is zavar.

Ha egyáltalán kísérletet teszel a megértésre, valószínűleg a helyzetben fogod keresni a választ. „Ahogy az a kutya / kolléga / eladó nézett rád.” Pedig az érzelmi reakciódért – legyen az akár pozitív, akár negatív – nem az események, hanem a rájuk akasztott értelmezésed a felelős.

dog-2097102_640.jpg

Így ahelyett, hogy a megértés érdekében a helyzetet próbálnád elemezni, kezdd a belső adatoknál, vagyis magadnál! Figyelj befelé, és próbáld azt meghatározni, hogy veled mi történik!

1. Hogy érzed magad? Bizonytalan vagy? Megbántott? Mellőzött? Vagy...?

2. Mit csinálsz emiatt? Visszahúzódsz? Vagy pont keményebbé válasz? Elkezdesz rengeteget kérdezni? Megcsinálod helyette? Mi mást...?

A saját reakciód pontosabb megértése révén meg tudod fogalmazni, hogy mire lenne szükséged ahelyett, ami most van. Lehet, hogy könnyebb azt a kérdést megválaszolnod, hogy mit szeretnél ahelyett, ami most van.

terrier-4456289_640.jpg

Nézzünk egy példát: „Nem szeretek vele dolgozni, és kész...!” Ennyi információ birtokában nehéz akár csak egy beszélgetést is kezdeményezni, hiszem úgy fest, az egyetlen lehetséges megoldás, hogy nem dolgoztok együtt.

Némi befelé figyelés pontosabb megértést hozhat. „Mindig elbizonytalanodom mellette, mert féltávon elvesztem a fonalat. Annyira jó lenne, ha a megbeszélések előtt átnézhetném az anyagot...” Ez viszont már alapja lehet egy változásnak.

Nálad mi az a helyzet, ahol jó lenne pontosabban értened, hogy mit utálsz igazából?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása