Coaching két lábon és hat lábon

Min múlik vajon, hogy egy fejlesztő program nyűg lesz vagy szuper fejlődési élmény?

2019. október 22. - Nyíri Gabi

 dog-3049615_640.jpg

A legtöbb kutyás számára kutyaiskolába járni az ebbel remek dolog: közös program, fejlődés, ami erősebbé teszi a köteléket kettőtök közt. Mi a helyzet vajon akkor, amikor a gazdi egyedül megy tanulni? Mitől lesz az is jó élmény?

Egy olyan készségfejlesztő program résztvevőivel dolgoztam a napokban, akik számos különböző szervezetből jönnek, különböző háttérrel. Remek terepe lehetne ez akár annak is, hogy mindenki csak nyűgnek érzi a részvételt, és túlélésre játszik, ha már mindenképpen jönni kell. Ezzel szemben ezek az emberek imádnak a programba járni, hálásak egymásnak és az oktatóknak az értékért, amit kapnak. Min múlik vajon, hogy egy fejlesztő program nyűg lesz vagy szuper fejlődési élmény?

Részben múlik rajtunk, trénereken, oktatókon. Azonban azzal, hogy mi hozzuk a hozzáértésünk legjavát, a felét tudjuk hozzátenni a program sikeréhez. A másik fele a résztvevőkön múlik, az ő hozzáállásukon, az ő energiabefektetésükön. Mi mindenre érdemes figyelned – a saját érdekedben – ha a legtöbbet szeretnéd kivenni egy fejlesztési programból?

dog-3071334_640.jpg

Hogyan kapcsolódik a fejlődésedhez? Jó esetben ez teljesen egyértelmű, főleg, ha magad döntesz a részvétel mellett. Ha nem tiszta ez a kapcsolódás – például mert a céged küld –, igyekezz megérteni, hogy mi miatt tartják számodra érdekesnek a programot. Kérdezd meg a főnöködet vagy akár tájékozódj magáról a programról, de ne menj oda úgy, hogy fogalmad sincs, mit keresel ott.

Mitől lenne tényleg hasznos? A legtöbb tréningen valószínűleg elhangzik a kérdés, hogy minek kellene ahhoz megtörténnie, hogy igazán hasznosnak érezd a napot. Ha véletlenül mégsem így történik, érdemes ezt a kérdést feltenned saját magadnak. Mi az, amivel elégedett lennél? Kapsz egy új ötletet az aktuális projektedhez? Megtapasztalod, hogy más sem született tökéletesnek? Kipróbálod végre azt a tesztet, ami régóta érdekelt?

dog-2995057_640.jpg

Mennyi erőfeszítést teszel bele? Az, hogy mennyi mindent kapsz egy program során, nagyrészt azon múlik, hogy te mennyi erőfeszítést teszel bele. Ha testben végigülöd ugyan a napot, de fejben máshol jársz, a telefonodat nyomkodod, vagy esetleg sajnálod magadat a sors kegyetlenségéért, valószínűleg üres kézzel távozol. Ha odafigyelsz a tartalomra, a saját érzéseidre és a többi résztvevő reakcióira, jó esélyed van a tanulásra. Ha bedobod magad, aktívan részt veszel, gondolkozol, kérdezel, nagy valószínűséggel komoly értékekkel leszel gazdagabb.

Mi van a tartalmon túl? Ne csak az oktatókban és a konkrét tartalomban keresd az értéket! Fontosak lehetek számodra azok az új ismeretségek, amikre szert teszel egy ilyen programon. Gyakran halljuk, hogy mennyire jó új, akár más szervezetekben dolgozó embereket megismerni, hallani az ő tapasztalataikról. Azt se hagyd figyelmen kívül, hogy jó néha kiszakadni a megszokott rutinból, egyszerűen más környezetben eltölteni egy kis időt, eltérő nézőpontokkal találkozni, feltöltődni kicsit.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása