Coaching két lábon és hat lábon

Így védenek a kutyák a rossz hírektől

2019. május 21. - Nyíri Gabi

animal-3237623_1920.jpgManapság nem könnyű boldogulni a minket érő információs dömpinggel, főleg úgy, hogy a hírek jelentős része még negatív is. Vajon mit tudnak a kutyások, ami segíthet nekik kiegyensúlyozottabban észlelni a világot?

Napjainkban társadalmi szintű gondokat okoz az álhírek jelenléte és a híradások negatív hangvétele. Mintha az embereknek nem is számítana, hogy valami igaz-e, csak legyen jó nagy szenzáció. Pedig folyton rossz híreket nézni, olvasni, hallgatni a legkevésbé sem szolgálja a jóllétünket. Egyrészt azért, mert így egy fals valóság tárul elénk, egy idő után úgy fogjuk érezni, hogy a világban csupa rossz dolog történik. Nem az a cél, hogy essünk át a ló másik oldalára, és ne is vegyünk tudomást semmiről, ami nem rózsaszín, hanem hogy igyekezzünk egy kiegyensúlyozott képet kialakítani. Másrészt a mindenhonnan összegyűjtött rossz hírek legnagyobb része kapcsán tehetetlennek fogjuk érezni magunkat, ami minden, csak nem kellemes. Az esetek egy részében jogosan fogunk így érezni, mert a legtöbb szenzációt érő esemény kívül van a befolyásolási körünkön, vagyis igazán semmit sem tehetünk az ügyben. Máskor a történet tálalása lesz olyan, hogy a szaftos részleteket helyezi előtérbe ahelyett, hogy a lehetséges megoldás(ok)ra mutatna rá.

Mindezek alapján korunk egyik legfontosabb kérdése, hogy kellően válogatósak vagyunk-e a tartalmak – cikkek, videók, TV műsorok, hozzászólások a közösségi médiában – kapcsán, amelyeket fogyasztunk. Mindenki a figyelmünkért verseng, így csak magunkra számíthatunk, amikor a szelektálásról van szó. Ez mind szép, de hogy jönnek itt képbe a kutyák?

dog-3181898_1280.jpgA kulcs a cukiság faktor. Gyakran mondom, hogy a kutyák a puszta cukiságuknál sokkal többet adhatnak a személyes fejlődésünkhöz, ebben az esetben azonban mégis pont ez a lényeg. A kutyák – és egyébként minden más kisállat – remek témául szolgálnak a pozitív hangvételű tartalmakhoz. Szépek, aranyosak, kedvesek – és ezt mi, kutyások észervesszük, szívesen megörökítjük és megosztjuk. Sőt, amikor valami rendetlenség esete forog fenn, bosszankodás helyett (mellett) viccet csinálunk az egészből.

Túl lehet tolni a cuki kutyás tartalmak megosztását, de időnként az a benyomásom, hogy azért is akadnak ki néhányan ezek láttán, mert egyszerűen eltérnek attól a hír típustól, amihez hozzá vannak szokva. Pedig a kutyás megközelítés – észrevenni, megörökíteni, megosztani a szépet, aranyosat, kedveset – tökéletesen működik általában is.

Szóval törekedj rá, hogy észleld a világot kiegyensúlyozottan, és nem rosszabbnak, mint amilyen. A pozitív impulzusok terén használd azt, amit a kutyádról és a cukiság faktorról már úgyis tudsz.

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása