Coaching két lábon és hat lábon

A kutyádnak nincs igaza attól, hogy érted. És az embereknek?

2019. április 23. - Nyíri Gabi

dog-4146992_640.jpg

Amikor egy kutya viselkedési problémáját igyekszünk megoldani, az első lépéseink egyike, hogy próbáljuk megkeresni, vajon mire reagál így az eb. És ettől még nem tartjuk helyesnek a viselkedését. Az emberek kapcsán azonban gyakran mintha nem így gondolkodnánk, és ez bizony vezethet bonyodalmakhoz. Hogyan segíthet a kutyás tudásod ilyenkor is?

Barátságos, de a szomszéd nénit mindig megugatja. Ha egyedül marad, rombol. Eddig olyan szépen utazott autóban, de mostanában alig akar beszállni. Csupa olyan helyzet, ami a kutyásoknál beindítja a „vajon mire reagál a kutya” működést. Megpróbáljuk végiggondolni, hogy az ő szemszögéből nézve miről szól a történet: vajon mire hasonlít, ez alapján minek tűnik az eb számára, és milyen érzelmet vált ki belőle. Tesszük ezt anélkül, hogy ezzel magunkban jóváhagynánk a viselkedését vagy azt gondolnánk, hogy igaza van. Akkor mégis miért így teszünk? Mert abban hiszünk, hogy akkor tudunk az egészen változtatni, ha megértjük a dolgot a kutya nézőpontjából.

pet-4149662_640.jpg

Hogy megy ugyanez az emberek kapcsán? Sokszor egészen máshogy: Mostanában minden közös programból kivonja magát. Látszik rajta, hogy utálja az egész projektet. Alapvetően kedves gyerek, de néha annyira tapintatlan. Csak néhány példa az emberek világából, amelyekről okkal feltételezhetjük, hogy van valami a hátterükben. Ilyenkor nagyon itt lenne a helye a „vajon mire reagál a másik” működésnek, azonban gyakran nem használjuk, mert nem tartjuk jogosnak a másik viselkedését. Valahogy így: Mit érdekel engem, hogy hogy érez? Nincs igaza, és kész!

Vedd észre a hozzáállásbeli különbséget! A kutya nézőpontját ér átvenni anélkül, hogy igazolva lenne az eb viselkedése. Az embereknél aztért nem szeretjük ugyanezt tenni, mert azt gondoljuk, hogy rögtön igazat is adunk nekik. Pedig a helyzet alapjaiban ugyanaz mindkét esetben. Attól, hogy igyekszel megérteni a másik szempontját, még nem kell egyetértened vele, a jó megoldás megtalálásában azonban sokat segíthet. Szóval ebben a tekintetben érdemes a kutyákat és az embereket hasonlóan kezelned.

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása