Coaching két lábon és hat lábon

Téged is csak úgy rángatnak az újdonságok?

2019. március 19. - Nyíri Gabi

dog-4049130_640.jpg

Nyitottnak lenni az újdonságokra menő, azonban időnként mégsem árt óvatosnak lenni egy-egy hirtelen fellángolás kapcsán. Mikor érdemes gyanakodni? És hogyan tudod eldönteni, hogy valami új vajon a hasznodra lesz-e?

Ismered a kutyást, aki minden szeminárium, könyv vagy videó hatására teljesen új színben látja, amit eddig csinált, és rögvest más módszerrel dolgozik tovább a kutyájával? A lányt, aki a színen feltűnő lovagok függvényében lesz salsa táncos, hobbi festő vagy házicukrász? És az egyetemistát, aki vizsgaidőszakban pedáns házitündérré válik?

Mások viselkedésében könnyű felismerni a mintázatot, de mi a helyzet a sajátoddal? Ha észreveszed, hogy valami, ami korábban nem volt jellemző rád, elkezdi sok idődet, energiádat, esetleg pénzedet lekötni, ellenőrizd, hogy valóban a jó ok miatt és a megfelelő dolog iránt lelkesedsz-e.

dog-4044102_640.jpg

1. Mit ad neked? Számtalan személyes indok miatt érheti meg csinálni valamit. Igazán azonban a nemmel kezdődő válaszaidra érdemes odafigyelni. Nem kell itt vagy ott lenni. Nem kell ezt vagy azt csinálni. Nem érzem ilyennek vagy olyannak magam. Egészen más mindenféle kutyás programra menni hetente ötször, mert feltölt és kikapcsol, mint azért, mert addig sem kell otthon lenni...

dog-3673002_640.jpg

2. Közelebb visz a céljaidhoz? Gondold végig, hogy mi a legfontosabb számodra az adott időszakban! Ennek fényében mennyire tűnik jó ötletnek akkor és azzal a bizonyos újdonsággal foglalkozni? Valószínűleg kevésbé acélos értékelést kapna szétkapni az egész munkátokat a válogató szezon közepén – feltéve, hogy a cél kijutni arra a bizonyos világversenyre.

puppy-4016220_640.jpg

3. Kinek fontos igazából? A közös érdeklődés remek lehet. Sőt dönthetsz úgy, hogy bár valami neked nem annyira érdekes, a másik kedvéért részt veszel benne. Azzal viszont érdemes tisztában lenni, hogy kinek a lelkesedése is hajt igazából. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy ha nem akarnál senkinek és semminek megfelelni, mivel töltenéd az időt. Akkor is eltökélten próbálnád lefesteni azt a csokor virágot, ha nem akarnál imponálni a barna szeműnek? Vagy inkább túráznál egy nagyot a kutyáddal?

A te aktuális lelkesedésed kiállja a fenti próbákat, vagy téged is csak úgy rángatnak az újdonságok?

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!