Coaching két lábon és hat lábon

Kinek a példájából tanulsz?

2019. március 05. - Nyíri Gabi

dog-4009328_640.jpg

Miért akarná bárki újra feltalálni azt, amit már valaki sikerrel csinál? Más tudásából, tapasztalatából tanulni hasznos és inspiráló. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy pontosan mire is vonatkozik az a bizonyos tapasztalat.

Megoldásokról általában két szinten szoktunk beszélgetni: Egyrészt általában, például hogy hogyan lehet egy kutya koncentrációját fejleszteni. Ilyenkor egy csomó különböző lehetőség felmerülhet, olyan étlap jelleggel. Másrészt akkor is fogunk megoldásokról beszélni, amikor valamilyen konkrét helyzetre keressük a megfelelő eszközt. Mondjuk itt van Brúnó, akinek idegen környezetben a szagok mindig elvonják a figyelmét. Mihez lehet ezzel kezdeni? Ekkor egy vagy legfeljebb néhány dolgot szeretnénk találni, amivel előre tudunk lépni onnan, ahol éppen tartunk.

cute-3210112_640.jpg

Érdemes emellett egy másik szemszögből is ránézni a lehetséges megoldásokra. Nem árt tudni, hogy milyen tapasztalatra alapulnak. Gondolj bele, hogy mi teheti hitelessé egy megoldás forrását:

  • Lehet, hogy az illető rengeteg tapasztalattal rendelkezik, egy csomó mindent látott már, és el tudja mondani, hogy az esetek többségében mi szokott működni. Ez a tapasztalati anyag származhat a gyakorlat mellett kutatási eredményekből is. Az üzleti életben például egy adott téma kapcsán gyakran nagy mintán, módszeresen kutatják  a sikertényezőket, és az eredményeket publikálják.
  • Az is előfordulhat, hogy valaki elér valamilyen kimagasló eredményt, és az azzal kapcsolatos tapasztalatait osztja meg. Mesél a saját sikerének történetéről, ami nem más, mint egy konkrét példa. Richard Branson, a Virgin-cégeknél szerzett vezetői tapasztalatáról szóló könyvét azzal vezeti be, hogy elmondja mindazt, ami neki – legtöbbször – működött, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek fog.

Az egyik féle tapasztalat nem jobb, nem rosszabb, mint a másik, egyszerűen más. Azonban amikor egy megoldási lehetőséget, módszert értékelsz, érdemes tudnod róla, hogy mire épül: számos tapasztalat összegzésére vagy egy konkrét, kimagasló példára.

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!