Coaching két lábon és hat lábon

Nálad is kettős a mérce a kutyázásban?

2019. január 22. - Nyíri Gabi

dog-3944336_1920.jpgAmikor egy feladat új egy kutyának, természetesnek vesszük, hogy nem megy neki tökéletesen a dolog. És akkor mi van, amikor ugyanaz a feladat egyébként a gazdinak is új? Magaddal szemben milyen elvárásokat támasztasz?

Új páros érkezik agility-re, és az első edzésen megteszik a kezdeti lépéseket a gyakorlás egyébként végtelen útján. A többi résztvevő és az esetleges nézők nagyon büszkék rájuk. Milyen tök jó volt ez elsőre. Általában a gazdi is büszke. Az ebre, aki ezt-azt milyen ügyesen megcsinált, talán jobban is ment neki az egész, mint ahogy várta. Na de itt van ő – a gazdi – minden probléma forrása. Ügyetlen, elfelejti, lassú... Pedig a valóságban ő pontosan ugyanolyan komoly dolgokat vitt véghez, mint az eb. A saját magukkal szemben megfogalmazott kritikák sora mégis szinte végtelen. Röviden: a kutyának megy, a gazdinak nem.

hybrid-662810_1920.jpgMi a gond ezzel? Azzal a részével a világon semmi, hogy örülünk a kutya teljesítményének. Azonban a kutyázásban szinte minden közösen elért eredmény, vagyis csapatmunka, és ennek nem tesz jót, ha kettős mércét alkalmazunk. Mi ez pontosan? Hogy az egyes tagokkal szemben mások a teljesítményelvárások.

A legtöbb kutyás nagyon utálja azt a hozzáállást, amikor valaki úgy értelmezi, hogy csak a kutya feladata megtanulni dolgokat, változni, idomulni. Gazdi – kutya: 1 – 0. Érezzük, hogy sántít ez a dolog, pontosan a csapatmunka miatt. Csakhogy az is egy 1 – 0 helyzet, amikor a kutyának szabad kezdőnek lenni, és megérdemli, hogy minden apró sikerének örüljünk, a gazdi meg béna, ha elsőre nem ment neki minden tökéletesen. Kutya – gazdi: 1 – 0.

man-3875861_1920.jpgMit csinál a gazdikkal ez a – magukkal szemben támasztott – irreális elvárás? A legtöbb esetben felesleges nyomást helyez rájuk, ami ronthatja a teljesítményüket és a helyzethez kapcsolódó megélésüket. Egy jófajta tanulásból, gyakorlásból gyakran valamiféle teljesíthetetlen megmérettetés válik. Ahelyett, hogy bátran mennének bele a következő feladatba, hiszen ezért vannak itt, jön az aggodalom: „Úristen, ezt sem fogom tudni megcsinálni...!” Ebből pedig könnyen lesz negatív spirál, ami aztán biztosan nem fog jót tenni a közös munkának.

Mindkettőtök érdeke, hogy ne használj kettős mércét senkivel szemben. Legyen joga mindenkinek kezdőnek lenni abban, amit még nem tud!

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása