Coaching két lábon és hat lábon

Miért könnyebb kutyát nevelni, mint rendezni az emberi kapcsolatainkat?

2018. november 22. - Nyíri Gabi

dog-3757537_640.jpg

A legtöbb kutyatartó adottnak veszi, hogy a kutyája viselkedése részben annak eredménye, amit az ebbel kapcsolatban tesz, vagy éppen nem tesz. Ezért ha nem tetszik az előbbi, igyekszik az utóbbin változtatni. Vajon vállaljuk ugyanezt a felelősséget az emberi kapcsolataink terén is?

Tudjuk, hogy ha a kutyázásban nem működik valami, akkor az általában vagy tanítási vagy végrehajtási - felvezetési - hiba. És ez jó, mert így van esélyünk javítani a dolgon. Ezzel szemben mi az elterjedt nézet a személyes kapcsolatok terén? Várjuk, hogy a másik végre "vegye észre magát" meg "térjen már észre". Emögött az a rejtett feltételezés húzódik meg, hogy kettőnk kapcsolata csak a másikon múlik. Én csinálom azt, amit eddig, és várom a csodát - ez esetben azt, hogy ő illetve kettőnk kapcsolata megváltozzon.

Mit szól ehhez a kutyás logikád? Valószínűleg észreveszi a különbséget. A kutyák esetében ott a felelősségvállalás, míg az emberekhez való ilyen hozzáállásnál nincs. Pedig nagyon igaz, hogy értelmetlen más eredményt várni, amíg mi ugyanazt csináljuk, mint eddig.

dog-2733224_640.jpg

Ahogy a kutyák esetében is vállaljuk a felelősség egy részét, ugyanerre van szükség az embereknél is. Egy nehéz emberi kapcsolatnál is hasonló dolgokat érdemes végiggondolni, mint akkor, amikor az eb produkál valamit, ami nem tetszik.

  • Mivel van gondod pontosan?
  • Mit szeretnél helyette?
  • Hogyan alakult ki az egész?
  • Régen volt jobb? Ha igen, mi változott azóta?
  • Vajon mi a te szereped abban, hogy úgy vannak a dolgok, ahogy?
  • Mi az, amin érdemes lenne változtatnod annak érdekében, hogy javuljon a helyzet?
  • Miből fogod észrevenni a javulást?

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása