Coaching két lábon és hat lábon

Valóban határidős, vagy csak be van írva?

2018. október 25. - Nyíri Gabi

beagle-3756898_640.jpg

Szabsz magadnak határidőket? És be is tartod őket? Némelyiket. Min múlik, hogy melyiket? És vajon van-e értelme a többinek?

Vannak, akik az életük megkeserítőjét látják a határidőkben, mert úgy érzik, már nem ők irányítanak, ráadásul még nem is haladnak igazán. Másokra ösztönzőleg hat egy-egy közelgő határidő, mert végre összekapják magukat, és letudják a dolgot. Miből adódik ez a nagy különbség? Lehet, hogy nem is ugyanarról beszél a két tábor? Bizony valószínű, hogy nem.

Miért, határidőből többféle van? Igen, csak ez nem nyilvánvaló.

beagle-3561790_640.jpg

Egy valódi határidőnek következményei vannak. Rád vagy valaki másra nézve, a lényeg, hogy valami negatív történik, de minimum elmúlik egy lehetőség. Nem adtad le a szakdolgozatodat a megjelölt napig? Pech, a következő félévben lehet próbálkozni újra. Nem vetted meg Brúnónak az új pórázt pénteken, amíg tartott az akció? Nem gond, kapható az szombaton is, drágábban.

Egy nem valódi határidő szintén egy időpont, amit valaki – te vagy bárki más – megjelölt. Azonban ennek eltelte után lényegében nem történik semmi kritikus, legfeljebb kitűzésre kerül egy újabb – nem valódi – határidő. Szeretted volna, ha karácsonyig elkészül a szakdolgozatod első fele? És elkészült? Nem. Mi történik december 27-én? Megállapítod, hogy ezután kicsit jobban kell csipkedned magad. Hogyan keletkeznek a nem valódi határidők? Az egyik lehetőség, hogy igyekszünk beosztani az időnket, és próbálunk kialakítani egy ütemtervet. A másik, hogy valaki nem bízik benne, hogy a többiek elkészülnek időben, ezért beépít némi biztonsági tartalékot.

beagle-3756899_640.jpg

Mit gondolsz, melyik típusú határidőket szoktad te is elmulasztani? Igen, a nem valódiakat. Mert pontosan tudod, hogy nincs igazi következményük. Ezzel azt akarom mondani – kérdezed teljes joggal –, hogy nincs is értelme köztes határidőket kitűznöd? Nem valódiakat nincs, mert nagy esély van rá, hogy egyszerűen odébb fogod tolni őket. Annak kapcsán viszont hatalmas tered van, hogy valódivá tegyél egy határidőt önmagad számára, vagyis következményt rendelj hozzá. Ha nem lesz meg a szakdoli első fele karácsonyig, nem kapsz rá visszajelzést január első hetében. Így viszont be fogsz szorulni, és nem fogsz tudni elmenni arra a kutyás szemináriumra, amire nyár óta készülsz.

Ne azzal foglalkozz, hogy nem valódi határidőket tologatsz, hanem azzal, hogy valódivá teszed őket!

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!