Coaching két lábon és hat lábon

Beszélj velem úgy, mint a kutyával!

2018. május 31. - Nyíri Gabi

adorable-3344414_1920.jpg

Amikor valaki tiszteletlen velünk, azt mondjuk, hogy úgy beszél velünk, mint a kutyával. Pedig ha jobban szemügyre vesszük, hogy a kutyások hogyan szólnak az ebekhez, én hajlamos lennék azt kérni, hogy mégis beszéljenek velem úgy, ahogy a kutyások beszélnek a kutyákkal. Lássuk, miért van ez!

Akik rondán írnak, gyakran hangoztatják, hogy ők megtanultak írni, most a többieken a sor, hogy megtanuljanak olvasni. És ezt az elvet sokan mintha szívesen alkalmaznák a kommunikációra is: „Uff, én beszéltem, mindenki más meg varrjon erre gombot, ahogy tud, és főleg ahogy én gondoltam!” Ez pedig a félreértések és csalódások melegágya. Miben más az, ahogyan a kutyások a kutyákhoz szólnak?

animal-company-3047291_640.jpg

1. Nem veszik adottnak, hogy a kutyák minden szavukat pontosan értik. Vannak szavak, amiknek elementáris hatása van az ebekre, emellett az is igaz, hogy az elhangzó dolgok jelentős részének jelentését nem ismerik. Az emberekkel kapcsolatban – talán – jobb a helyzet, de főleg ha valamilyen speciális vagy szakmai témáról van szó, egyáltalán nem biztos, hogy a kétlábúak pontosan ismerik egymás szavainak jelentését. Éppen ezért ahogy a kutyáknak, az embereknek is érdemes olyan szavakat mondani, amiről biztosan tudjuk, hogy ismerősen csengenek.

animal-1787835_1280.jpg

2. Törekszenek az egyszerű és egyértelmű kommunikációra. A kutyások tudják, hogy az eredményes kommunikáció nem bonyolult és dagályos. Többszörösen összetett, cizellált mondatokkal cuki fejfordításokat el tudunk érni egy kutyánál, de ennél többet nem nagyon. Hasonlóan működik az embereknél is: akkor van a legjobb esélyünk elérni, amit szeretnénk, ha egyszerűen és világosan mondjuk. Csábító azt hinni, hogy aki bonyolult dolgokat mond, az menő, és okosnak tűnik, de valójában nem ez a helyzet...

animal-864869_640.jpg

3. Ellenőrzik a megértést. Ha egy kutyás megkérte valamire a kutyát, odafigyel rá, hogy mi történik. Így könnyen észreveszi a kutyán a zavarodottságot vagy a nem megfelelő végrehajtást, és azonnal van lehetősége korrigálni. Az embereknél ezzel szemben gyakran előfordul, hogy a kommunikációt követően csak nagy sokára derül ki, hogy már a legelején félrement az egész. A másik nem értette vagy nem azt értette. Egy rövid összefoglalóval vagy egy-két ellenőrző kérdéssel a kétlábúak viszonylatában is elkerülhetőek lennének az ilyen – néha igen drága és kellemetlen – félreértések.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása