Coaching két lábon és hat lábon

Azt mérd idővel, amit lehet!

2018. május 10. - Nyíri Gabi

dog-3386001_640.jpg

Meddig fog tartani? – merül fel gyakran a kérdés, amikor változásokról van szó. Tényleg lehet így mérni őket?

Ahhoz vagyunk szokva, hogy egy csomó szolgáltatás ára idő alapon kerül meghatározásra. A telefonálásért percdíjat fizetünk, a bébiszitter óradíjjal dolgozik, gépeket pedig napi árakon bérelhetünk. Ez a megközelítés teljesen rendben is van, amikor arról van szó, hogy valami vagy valaki elérhetőségét, rendelkezésre állását vásároljuk meg. Mikor jönnek a gondok? Amikor valamilyen változás megtörténtét is megpróbáljuk így szemlélni.

„De ügyesek, mennyi ideje csinálják?” – kérdezik a nézők az agility edzésen. „Milyen hosszú idő kell ahhoz, hogy előrelépjek ilyen vagy olyan személyes témában?” – érdeklődnek a leendő coaching-ügyfeleim. „Meddig tart megváltoztatni a szervezeti kultúrát?” – hallom gyakran vállalati vezetőkkel tárgyalva. Pontosan érezzük, hogy ezekben az esetekben nem az eltelt idő a lényeg, és ráadásul semmi garancia nincs rá, hogy ez másnál is ugyanígy lenne.

dog-3210183_640_1.jpg

Miért? Mert itt a bekövetkezett változásoknak van értéke, a közben eltelt idő pedig egy körülmény. Éppen ezért tedd át a figyelmedet az időről a változás lépéseire! A „Meddig fog ez tartani?”-kérdés helyett közelíts inkább innen:

  • Mi mindennek kell megtörténnie ahhoz, hogy elérd, amit szeretnél? Honnan fogod látni, hogy megérkeztél?
  • Mi az első lépés az úton? Mennyi időt szánsz a megtételére? Meddig fogsz a kiválasztott dologgal próbálkozni?
  • A megszabott idő végén értékelj! Léptél-e előre? Azt az eredményt kaptad-e, amire számítottál?
  • Az eredmények fényében határozd meg a következő lépést!

Az, hogy a megfelelő dolgok mérésére használod, csak egy az időhöz kapcsolódó praktikák közül. Május 17-én érkezik a Magazin következő száma, amiben arról lesz szó, hogy mire érdemes még figyelned az időd kapcsán. Ha érdekel a téma, de még nem regisztráltál, itt megteheted.

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása