Coaching két lábon és hat lábon

Minden nehézség ugyanolyan?

2016. szeptember 20. - Nyíri Gabi

dog-1674395_640.jpg

A nehéz helyzetekről azt tudjuk, hogy nem szeretjük őket. Valóban ilyen egyformák lennének? Hogyan járulhat hozzá a megoldásukhoz, ha jobban megértjük őket?

A nyári szabadságok után felpörögnek az események: mindenki gőzerővel munkához lát, elkezdődik az iskola, megnő a forgalom az utakon, a kutyázásra alkalmasabb időjárással együtt többen leszünk a kutyafuttatókon és a kutyaiskolákban. Egy ilyen intenzív időszakban gyakrabban érezhetjük, hogy nehéz helyzetbe kerültünk. “Én annyira utálok hivatalba járni!” “Előre látom, hogy Péterrel már megint nem fogunk egyről a kettőre jutni!” “Összeszorul a gyomrom, ha arra gondolok, hogy anyósom jön hozzánk a hétvégén!” Mind nehéz, és mind másért nehéz. Mégis mi a különbség?

dog-1621984_640.jpg

A helyzet nehéz: Biztosan a te életedben is vannak olyan helyzetek, amikben nem szívesen veszel részt, vagy amiket egyenesen utálsz. Ilyen lehet a hivatalba járás, a reklamáció vagy az alkudozás. Ebben az esetben a rossz érzések a másik fél konkrét személyétől függetlenül megszületnek. Lényegében mindegy, hogy a hivatalban vagy az ügyfélszolgálaton ki fogad, vagy hogy ki az értékesítő. A nehézség jellemzően három dologból fakad: Nagy a tét, vagyis valami fontosról van szó, különbözőek az álláspontok, és pont e két ok miatt erősek az érzelmek. Az erős érzelmek hatására aztán a beszélgetés gyakran türelmetlenségbe vagy valódi ok nélküli személyeskedésbe fullad.

animals-1666793_640.jpg

A másik fél nehéz: Lehetnek olyan emberek is, akikkel szíved szerint nem töltenél el együtt egyetlen percet sem. Mert unalmasak, vagy éppen túlságosan harsányak, mindenbe beleszólnak, vagy nem érdekli őket semmi, rettenetesen pontatlanok vagy reménytelenül rugalmatlanok. A lényeg, hogy bizonyos, számodra fontos dolgokban nagyom mások, mint ami a te igényeidnek megfelel.

dogs-1642392_640.jpg

Kettőtök viszonya nehéz: Az is előfordul, hogy bizonyos emberek kapcsán pontosan tudod, hogy mi fog történni egy adott helyzetben. Felhívod, és ő rögtön azt fogja kérdezni, amitől neked azonnal ezer lesz a vérnyomásod, és jól megmondod neki.... Ilyenkor becsontosodott mintázatokat játszotok végig újra és újra, ami mindkettőtök számára kellemetlen és haszontalan, hiszen nem segít megoldani a helyzetet, és csak rosszul érzitek magatokat a dologtól.

Ha valamilyen helyzet rossz érzéseket kelt benned, állj meg egy pillanatra, és próbáld beazonosítani, hogy melyik típusba tartozik. Önmagában a felismerés, a tudatosságod növelése is segíthet átvészelni. Azáltal, hogy tudod, abban a konkrét esetben mi jelenti a nehézséget, van lehetőséged felkészülni, és kézben tartani az eseményeket.

Képek: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása