Coaching két lábon és hat lábon

Kérj tanácsot a kutyádtól is!

2016. március 08. - Nyíri Gabi

toddler-1208260_640.jpg

Ha tanácsra van szükséged, valószínűleg olyanhoz fordulsz, aki jól ért a problémádhoz. Amikor friss ötleteket szeretnél, esetleg megkérdezel valakit, aki semmit nem tud az egészről, így nem korlátozzák az előzetes ismeretei. És az eszedbe jutott már, hogy a kutyáddal beszéld meg a gondodat?

Amikor elakadsz egy területen, egyszerűnek tűnik elszaladni valakihez, aki tudja a megoldást. A hozzáértő valószínűleg jól bevált gyakorlatokat tud megosztani veled. Ha már tele a padlás azokkal a megoldásokkal, amik másnál jól működtek, te pedig még mindig nem jutottál előre, kikérheted olyan véleményét is, aki semmit nem tud a dologról. Hátha ő meglát valamit, ami túl nyilvánvaló ahhoz, hogy a szakértőknek feltűnjön. Emellett ott van az a lehetőség is, hogy a kutyádat vonod be. Ő biztosan meghallgat, és nem fog a szavadba vágni. A következő 5 lépés segíthet a legtöbbet kihozni a négylábú tanácsadásból:

dog-1020655_640.jpg

1. Környezet: Válassz olyan helyszínt, ahol nem zavarnak benneteket, és nyugodtan tudsz beszélni. Hangosan, a kutyádhoz. Egészen máshogy hat, ha valamin gondolkozol, és ha kimondod hangosan. Például menjetek el sétálni egy eldugott erdei ösvényre, vagy telepedjetek le otthon.

2. Helyzet: Magyarázd el a kutyádnak a körülményeket. Alkoss minél teljesebb képet, szedd össze az összes fontos jellemzőt, szempontot, az eddigi történéseket. Ez neked is segít meglátni az összefüggéseket, mintázatokat, és kiemelni a lényeget.

black-and-white-863140_1280.jpg

3. Probléma: Fogalmazd meg, hogy neked mi jelenti a problémát, vagyis téged mi zavar. Különítsd el, hogy mi a szól a helyzetről, illetve más szereplőkről, és mi szól rólad. Például az, hogy a főnök mindenki előtt kiabált egy munkatársaddal, egy tény, és alapvetően az ő dolguk. Téged zavarhat az, hogy méltánytalannak érzed, ha a főnököd mások előtt kritizál valakit. Lehet, hogy az a baj, hogy a főnököd gyorsabb volt, nálad, és nem te szedhetted le az illető fejét azért, ahogy veletek viselkedett. Előfordulhat az is, hogy gyenge kezű vezetőnek tartod a főnöködet, amiért még mindig csak kiabál a kolléga dolgai miatt, és nem tesz semmi mást. Nyugodtan adj teret az indulataidnak, mondd ki, ami a szívedet nyomja! A kutyád nem fog furcsán nézni rád, hogy hogy juthatnak ilyen dolgok egyáltalán eszedbe.

4. Mit szeretnél helyette: Találd ki, hogy mi az, amivel elégedett lennél a jelenlegi állapot helyett. Első lépésben nagyon hasznos kimondani, hogy mi zavar, és mi az, amit nem szeretnél a továbbiakban. Ez azonban keveset mond neked a kívánatos helyzetről. A fenti példánál maradva lehet, hogy azt szeretnéd, hogy a főnököd négyszemközt adjon visszajelzést, vagy hogy az az illető tűnjön el végre a csapatból.

dog_rules.jpg

5. Amit tehetsz: Vedd számba, hogy mi mindet tehetsz annak érdekében, hogy elérd a kívánatos állapotot! Játssz el a gondolattal, hogy mihez kezdene a kutyád! Min változtatna, ha te is mindig a jelenben lennél, és a cselekedeteidet nem befolyásolnák a fejben előre lejátszott jelenetek arról, hogy hogyan fog alakulni egy helyzet? Mi lenne más, ha a kutyádhoz hasonlóan te is mindenkihez ugyanúgy közelítenél függetlenül attól, hogy hol van a szervezeti hierarchiában? Mi van, ha alkalmazod a kutyák szabályát a problémák kapcsán: Ha nem lehet megenni, vagy játszani vele, akkor ... menj tovább.

Ha a kutyáddal folytatott beszélgetés után úgy érzed, hogy szeretnél kétlábúakat is bevonni, biztos lehetsz benne, hogy sokkal könnyebb lesz velük megosztani a gondodat.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása