Coaching két lábon és hat lábon

Miért nem működnek a visszajelzések?

2016. március 03. - Nyíri Gabi

maltipoo-1222365_640.jpg

A környezetünktől kapott visszajelzések nagyon hasznosak lehetnek a fejlődésünk szempontjából, mégsem könnyű kezelni őket. Lehet, hogy rosszul esik, vagy épp el sem akarjuk hinni, hogy ennyi jót gondolnak rólunk. Az is megtörténhet, hogy – tudatosan vagy tudattalanul – úgy alakítjuk a körülményeket, hogy lehetőleg ne is találkozzunk velük. Miért nem működnek a visszajelzések? Hogyan tudsz mégis tanulni belőlük?

Biztosan veled is előfordult már, hogy egy visszajelzés bár kemény volt, nagy hatást gyakorolt rád. Megerősítette, hogy jó úton jársz, hiszen a környezeted is látja a változást, vagy rávilágított, hogy valamit érdemes lenne máshogy csinálnod. Ha a visszajelzések alapvetően hasznosak, miért nehéz fogadni őket?

Bár az élet különböző helyzeteiben eltérő módon viselkedünk, gondolkodunk és érzünk, mégis egységesnek, állandónak tartjuk magunkat. Úgy is mondhatjuk, hogy rendelkezünk egy állandósult képpel önmagunkról, van egy énképünk. Akkor érezzük jól magunkat, ha a következő három tényező összhangban áll egymással: milyennek gondoljuk magunkat, milyennek látjuk a cselekedeteinket, illetve milyennek lát minket a környezetünk. Jól működik ez az összhang, ha például én egy őszinte embernek tartom magam, úgy látom, hogy ennek megfelelően cselekszem, és azt tapasztalom, hogy a környezetem megbízik bennem.

dog-700227_640.jpg

Az összhang felborulását azonban veszélyesnek éljük meg, és a visszajelzések kapcsán pont ezt kockáztatjuk: A környezetünk hangot ad a hozzánk és a viselkedésünkhöz kapcsolódó érzéseinek, gondolatainak, ami akár pozitív, akár negatív irányban eltérhet a magunkról kialakított képünktől. Ha az összhang felborul, önkéntelenül annak helyreállítására törekszünk. Hinde és munkatársai szerint ilyenkor 5 dolgot léphet működésbe:

  • Értelmezés megváltoztatása: Félreértelmezzük a saját vagy a környezetünk viselkedését. „Szegények nem értik a helyzet összetettségét.” „Biztosan nem azért ad kölcsön, mert egy jószívű balek, hanem mert bízik bennem.” Csak azokra az információkra figyelünk, amelyek megerősítik az énképünket. „Nem csoda, hogy nem bízik bennem, ő sosem bízik senkiben!”
  • Szelektív értékelés: Kisebb súllyal vesszük figyelembe azokat a jeleket, amelyek nem támogatják az összhangot. Például elegánsan elsiklunk a másik kétségbeesett arckifejezése felett, miközben igent mond arra, hogy még egyszer elénekeljük neki a friss szerzeményünket.
  • Szelektív kapcsolatok: Azok társaságát keressük, akik mellett átélhetjük az összhangot. Ha azt szeretnénk hallani, hogy jó hangunk van, akkor inkább énekelünk az édesanyánknak, mint egy tehetségkutató verseny színpadán.
  • Megerősítés kiprovokálása: Ahhoz igazítjuk a viselkedésünket, hogy mivel válthatunk ki megerősítést. Ez történik akkor, amikor a nagyfőnök látogatásakor mindenki nagyon pontosan érkezik a megbeszélésre, és rendkívül okos hozzászólásai vannak.
  • Szelektív összehasonlítás: Úgy választjuk meg, hogy kihez hasonlítjuk magunkat, illetve a rólunk szóló értékelést, hogy az az összhang irányába hasson. „Lehet, hogy nem bízik bennem teljesen, de még mindig sokkal inkább, mint X-ben vagy Y-ban.”

maltipoo-1222368_640.jpg

A fejlődés egy új összhang megteremtését jelenti. Ezt csak úgy tudod elérni, ha tudatosan kivéded azokat a hatásokat, amelyek beleragasztanának a régi egyensúlyba. A visszajelzések kapcsán figyelj a következőkre:

  • Gondolod végig, hogy kiknek lehet releváns tapasztalatuk a teljesítményeddel, viselkedéseddel kapcsolatban! Kiktől kell mindenképpen visszajelzést kapnod ahhoz, hogy teljes képet alkothass a megítélésedről?
  • Készülj fel tudatosan a visszajelzés befogadására! Egy vélemény nem kötelez téged semmire, annyit viszont megér, hogy odafigyelj rá.
  • Derítsd ki, hogy pontosan milyen tapasztalatokon alapszik a visszajelzés, amit kaptál! A másik fél szerint konkrétan mit tettél vagy nem tettél? Az milyen érzéseket, gondolatokat keltett benne?
  • Használd az összehasonlítást ötletgyűjtésre! Kérdezd meg a másiktól, hogy mit leshetnél el a legjobbtól, akit csak ismer az adott témában.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása