Coaching két lábon és hat lábon

Hogy jön a karrieredhez a kutyaiskola?

2016. január 19. - Nyíri Gabi

woman-163747_640_2.jpg

Vannak, akik azért járnak kutyaiskolába, hogy az eb megtanuljon viselkedni. Vagy hogy őket megtanítsák bánni a kutyával. Esetleg a jó hangulat és a társaság miatt. Te mi miatt jársz? Eszedbe jutott már, hogy a kiképzőpályán olyan dolgokat is megtanulsz, amik hozzájárulhatnak a karriered építéséhez?

A gyors technológiai fejlődés közepette a szigorúan szakmai tudás helyett a személyes készségek – ezek az úgynevezett soft skillek – bizonyulnak időtállónak. Ilyen például a kommunikáció, az együttműködés, vagy a hatékony munkavégzés képessége. Annak ellenére, hogy egy asszisztens ma már nem használ telex-berendezést, továbbra is nagyra értékelik, ha kedves és precíz. Egy számítógépes program is máshogy működik, mint néhány éve, de egy mérnök rendszer-szemlélete máig értékes. Bár egy értékesítő termékportfóliója valószínűleg a pályafutása során folyamatosan változik, a kapcsolatai ápolása révén mégis sikeres tud maradni. Következzen 5 olyan személyes készség, amit gyakorolhatsz a kutyaiskolában, és sikeresebbé tehet a karrieredben.

dachshund-672751_640.jpg

1. Célok meghatározása: Amikor elkezdtek kutyaiskolába járni, nagy valószínűséggel felteszik nektek a kérdést, hogy mit szeretnétek elérni. Jöjjön vissza, ha hívjátok? Vizsgázni szeretnétek? Versenyezni akartok? Tisztázd ugyanezt a karriered illetve a konkrét feladataid kapcsán is! Mit szeretnél elérni? Mivel lennél elégedett? Mit várnak tőled?

2. Cselekvési terv készítése: A cél ismeretében kialakítjátok az oda vezető utat. Csoportos kiképzés, tanfolyam, házi feladat, szeminárium, idegen pályás gyakorlás, nem hivatalos verseny – a lehetőségeknek és a kombinációknak csak a fantázia szab határt. Nincs ez másképp a munka világában sem. Milyen tapasztalatokat kell megszerezned ahhoz, hogy eséllyel pályázz az álom pozícióra? Milyen lépéseket kell megtenned az adott feladatod elvégzéséhez?

dog-trick-750630_640_1.jpg

3. Az előrehaladás nyomon követése: A kutyaiskola az apró előrelépésekre irányítja a figyelmedet. Annyira távolodj el tőle, amíg még helyben marad. Legközelebb gyere a középhaladó csoportba. Akkor növeljük a magasságot, amikor már magabiztosan ugrik. Keresd és tudatosítsd az előrehaladást a munka világában is! Egy karrier és egy projekt is kis sikerek egész sorozatából fog összeállni.

4. Együttműködés: A kiképzőpályán ritkán dolgozunk egyedül. Akkor tud jól működni a dolog, ha tekintettel vagyunk egymásra, és segítjük a másikat. "Húzzuk ki a kört. Alakítsunk kis csoportokat. Most mindenki hívja vissza a kutyáját." Valószínűleg több gazdival kutyázol együtt egy átlagos kutyasulis napon, mint ahány közvetlen kollégád van. Ha egy csomó hatlábúval hatékonyan tudsz együttműködni, a kétlábúakkal is biztosan boldogulsz.

labrador-puppy-672782_640.jpg

5. Az újak támogatása: Amikor valaki újonnan érkezik a kutyasuliba, mindenki, aki már oda jár, vérprofinak tűnik a szemében. "Azt nézd, hogy megy azon a meredek akadályon! Az enyém sosem fog ilyen laza pórázon jönni. Én nem fogok tudni így pörögni a sorban." Egy jó csapatban segítik az újak beilleszkedését. Körbevezetik az illetőt, elmondják a szabályokat, és biztatják. Gyakran hallani a saját történeteket a kezdetekről: láttál volna minket 6 hónapja, el sem hinnéd. Gondolj arra, hogy egy új kolléga is valami hasonlón megy keresztül, amikor csatlakozik a csapatodhoz. A hatékonyságod és az előmeneteled szempontjából is érdemes segítened őt az elején, ahogyan az új kutyást sem hagyod magára.

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása