Coaching két lábon és hat lábon

Lelkesedj okosan!

2016. január 07. - Nyíri Gabi

hordo.png

Biztosan veled is előfordult már, hogy nagy lendülettel belefogtál kisebb-nagyobb új dolgokba, amik aztán rövid úton tetemes teret sajátítanak ki az életedből. Nyitottnak és lelkesnek lenni jó, akkor mégis mikor érdemes gyanakodni egy hirtelen fellángolás kapcsán?

Ismered az egyetemistát, aki vizsgaidőszakban pedáns házitündérré válik? A lányt, aki a színen feltűnő lovagok függvényében lesz salsa táncos, hobbi festő vagy házicukrász? Vagy a kutyást, aki minden szeminárium után máshogy látja, hogy mit és milyen módszerrel tanít gőzerővel a kutyájának? Mások viselkedésében könnyű felismerni a mintázatot, de mi a helyzet a sajátoddal? Ha észreveszed, hogy valami, ami korábban nem volt jellemző rád, elkezdi sok idődet, energiádat, esetleg pénzedet lekötni ellenőrizd, hogy valóban a jó ok miatt és a megfelelő dolog iránt lelkesedsz-e.

ce_lok.png

Közelebb visz a céljaidhoz? Gondold végig, hogy mi a legfontosabb számodra az adott időszakban! Ennek fényében mennyire tűnik jó ötletnek akkor és azzal foglalkozni? Valószínűleg kevésbé acélos értékelést kapna a takarítgatás vizsgaidőszakban – feltéve, hogy a cél belátható időn belül lediplomázni.

mit_kapsz.png

Mit ad neked? Számtalan személyes indok miatt érheti meg csinálni valamit. Igazán azonban a nemmel kezdődő válaszaidra érdemes odafigyelni. Nem kell itt vagy ott lenni. Nem kell ezt vagy azt csinálni. Nem érzem ilyennek vagy olyannak magam. Egészen más edzeni járni hetente ötször, mert feltölt és kikapcsol, mint azért, mert addig sem kell otthon lenni.

kinek_fontos.png

Kinek fontos igazából? A közös érdeklődés remek lehet. Sőt dönthetsz úgy, hogy bár valami neked nem annyira érdekes, a másik kedvéért részt veszel benne. Azzal viszont érdemes tisztában lenni, hogy kinek a lelkesedése is hajt igazából. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy ha nem akarnál senkinek és semminek megfelelni, mivel töltenéd az időt. Akkor is eltökélten próbálnád lefesteni azt a csokor virágot, ha nem akarnál imponálni a barna szeműnek? Vagy inkább túráznál egy nagyot a kutyáddal?

A te aktuális lelkesedésed kiállja a fenti próbákat, vagy ideje változtatni?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

 

süti beállítások módosítása