Coaching két lábon és hat lábon

Miért mennél kutya nélkül kutyás szemináriumra?

2015. november 05. - Nyíri Gabi

dog-820014_640_2.jpg

Kutya nélkül menni egy kutyás szemináriumra vajon a lusták sportja? Vagy lehet, hogy megfigyelőnek lenni egy különleges tanulási lehetőség?

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy akkor tanulunk, ha a történések sűrűjében vagyunk. Akkor miért vannak kutyás szemináriumokon kutya nélküli, néző helyek? Miért van megfigyelői szerep egy csomó tréning gyakorlatban? Mi értelme van világklasszis teljesítményeket megnézni videón - legyen szó sportról, zenéről vagy éppen egy előadásról bármilyen témában? Lehet, hogy aki csak nézi, mégsem marad ki a buliból? Íme 5 tipp annak kapcsán, hogy hogyan tanulj megfigyelőként:

Tudatosítsd magadban, hogy tanulni vagy ott! Minden tanulási helyzettől annyit kapsz, amennyit beleteszel. Megfigyelőként a koncentrációdat tudod beletenni: figyelsz, és követed az eseményeket. Ha csak ülsz ott, nagy eséllyel elkalandozol. "De érdekes formája van annak a bokornak a kerítés mellett... Egyébként mi miatt kezdték újra ezt a feladatot...?"

dog-1020790_640.jpg

Kösd össze magad a történésekkel! Hogyan tudsz kapcsolódni ahhoz, ami éppen történik? Mitől lesz érdekes és hasznos számodra? Te is éppen ezt a technikát szoktad használni, ezért pontosítod a tudásodat? Teljesen más módszert használsz, ezért érdekel az új megoldás? Soha nem jutott eszedbe ezt gyakorolni, ezért kíváncsi vagy, hogy mire jó ez?

Válassz magadnak megfigyelési szempontokat! Előfordulhat, hogy egy program részeként kapsz megfigyelési szempontokat, amit egy-egy blokk végén megbeszéltek, így az összes résztvevő fejlődését szolgálja. Emellett érdemes saját magadnak meghatároznod, hogy mit szeretnél az adott részben megfigyelni. Mi az, ami neked nehéznek tűnik? Milyen tanácsok hangzanak el ennek kapcsán? Mi történik máshogy ahhoz képest, amire az előzetes ismereteid alapján számítottál?

border-collie-987947_640.jpg

Figyelj minden szereplőre! Amikor résztvevőként vagy egy helyzetben, leginkább magadra figyelsz, és a program vezetőjére annyira, hogy követni tudd a kéréseit. Amikor megfigyelő vagy, lehetőséged van minden szereplőt alaposan szemügyre venni. Például amikor a szeminárium vezetője kiad egy feladatot, megfigyelheted, hogy a résztvevők mennyire könnyen értik meg, hogy mit várnak tőlük. Bele is élheted magad a résztvevők helyébe, és összpontosíthatsz a saját reakcióidra. Te hogy éreznéd magad, ha ezt a feladatot kapnád? Figyelhetsz a kutyákra: Rájuk hogy hat, hogy percekig nem történik velük semmi, mert a gazdi beszélget az edzővel?

Fogalmazd meg, hogy mit teszel a tapasztalataid hatására! Ahhoz, hogy a tapasztalataid minél hamarabb beépüljenek a mindennapi gyakorlatodba, zárd azzal az eseményt, hogy megfogalmazod magadnak, hogy mihez fogsz kezdeni a tapasztalataid hatására! Mit fogsz úgy folytatni, ahogy most is csinálod? Mit fogsz elkezdeni, amit még nem csinálsz? Mi az, amit abba fogsz hagyni a tanultak alapján?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!