Coaching két lábon és hat lábon

Így lendülj át a holtponton!

2015. október 20. - Nyíri Gabi

head-228825_640.jpg

Házi dolgozat? Projektbeszámoló? Motivációs levél? Csak ülsz előtte, és nem haladsz? Ha veled is előfordult már, hogy holtpontra jutottál valamilyen feladatod kapcsán, neked szólnak a következő tippek.

12 oldalt vár a gyakorlatvezető holnap éjfélig. Írtál eddig másfél sort, de azt is inkább kitörölted. Lefagyott az agyad, eltűnt az összes gondolatod, és kiapadt a kreativitásod. Hogyan lendítheted át magad a holtponton, hogy határidőre elkészülhess?

Vedd észre, és változtass, amilyen hamar csak tudsz! Amikor jól megy a munka, hajlamosak vagyunk teljesen belefelejtkezni – ezt nevezzük flow-nak, vagyis áramlat-élménynek. Ha elakadunk, a további eredménytelen próbálkozástól csak feszültté és elkeseredetté válunk. Amikor már pecek óta egy szót sem írtál, vagy ugyan írsz valamit, de rögtön ki is törlöd, ideje változtatni!

building-918498_640.jpg

Meríts inspirációt! A holtponton való átlendüléshez gyakran elég egy apró új gondolat, ami újrarendezi a témát a fejedben, és máris eredményesen tudod folytatni a munkát. Akár a témádhoz kapcsolódva, akár találomra is válassz ki egy TED-videót, újságcikket vagy fotósorozatot, és meríts belőle új ötleteket! Bízz a kreatív folyamatban: attól, hogy nem szorosan a nagy művön dolgozol, az agyad a háttérben a megoldást keresi!

agyfe_lteke_1.png

Segíts a jobb agyféltekédnek! Ez a terület a kreativitás otthona az agyban. Néhány egyszerű dologgal sokat tehetsz azért, hogy csúcsformában legyen: Serkenti a zene, a színek kavalkádja, és az is, ha használod a kézírásod.
Van, akinek segít, ha valamilyen megnyugtató vagy éppen lelkesítő zene szól a háttérben. Kísérletezz vele bátran! Ha neked munka közben a csend jobban bejön, tarts egy rövid szünetet, hallgass meg egy jó pörgős számot, és ne zavarjon, ha táncra perdülsz. Egy táncos előadással az irodában esetleg a hónap sztárja lennél, de egy székben ülve is átadhatod magad a zenének!
Készíts színes jegyzeteket, rajzokat! A kreativitás szereti a színeket, így egy fehér lap és unalmas golyóstoll helyett használj bátran olyan füzetet, aminek színes lapjai vannak, vagy néhány színes filcet! Firkálj nyugodtan, ez is segít kizökkenni az elakadásból.

life-863148_640.jpg
Nézd meg új perspektívából a témádat! Egy új nézőpont új gondolatokhoz vezethet. A legkönnyebben úgy tehetsz szert egyre, ha máshova ülsz dolgozni. Egyszerűen átülhetsz máshova a lakásban vagy az irodában. Ha elakadtál az íróasztalnál, ülj át a kanapéra. Ha nem megy a saját helyeden az irodában, ülj be egy tárgyalóba. Az is lehet, hogy egy egészen másik közeg fog segíteni. Menj könyvtárba, próbálj ki egy közösségi irodát, vagy ülj be egy kávézóba!

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása