Coaching két lábon és hat lábon

3 dolog, amit minden probléma kapcsán megtehetsz

2015. október 13. - Nyíri Gabi

ki_se_ta_ltat_kit.jpg

"Rettenetesen érzem magam a dolog miatt, de igazán semmit sem tehetek..." Ha legközelebb azon kapod magad, hogy ilyesmi jár a fejedben, jusson eszedbe, hogy mindig van 3 dolog, amit tehetsz!

Az egyik legrosszabb, ami történhet velünk, hogy tehetetlennek érezzük magunkat. Kiszolgáltatva a körülményeknek elesettek és kedvetlenek leszünk, ami nem csak nekünk kellemetlen, hanem a környezetünket is megviseli. Mi is az a 3 dolog, ami minden esetben segít megtartani az irányítást?

Közvetlen befolyás, vagyis amikor te magad oldod meg: Az, hogy a kényelmes, megszokott módszered nem működik, nem jelenti azt, hogy tényleg nem tehetsz semmit. Lehet hogy nem lesz könnyű, nem vagy rá képes most, vagy nem is egy lépésre lesz szükség hozzá. Ha például szeretnél szakmát váltani, lehet, hogy először el kell vállalnod egy olyan munkakört, ami kevesebbet fizet, mint a mostani, meg kell szerezned valamilyen képesítést, vagy akár mindkettőre szükség lehet. Amikor a közvetlen befolyásodról gondolkozol, tedd fel magadnak a következő kérdést: Mit tehetnél az ügy érdekében, ha bármit meg tudnál tenni? Az ötleteid kapcsán aztán még mindig dönthetsz úgy, hogy nem, vagy nem az eredeti formájukban valósítod meg őket.

one-866313_640.jpg

Közvetett befolyás, vagyis eléred, hogy valaki más tegyen az ügyedért: Lehet, hogy nem te vagy a legalkalmasabb arra, hogy megoldd a problémát, vagy a közvetlen befolyásod körébe tartozó lehetőségeket elvetetted. Gondold végig, hogy milyen szakemberhez, illetékeshez, döntéshozóhoz fordulnál, ha mindenkit ismernél! Nem biztos, hogy ez a személy most elérhető számodra, vagy egyáltalán tudod, hogy ki ő. Hogyan tudod őt azonosítani, elérni és az ügyed mellé állítani? Előfordulhat, hogy a szükséges kapcsolatokat csak kemény munkával tudod kiépíteni: Kérhetsz ajánlásokat. Ha valaki ismeri a célszemélyedet, megkérheted, hogy kössön össze vele. Mivel már tudod hogy ki ő, számba veheted, hogy miért éri meg neki melléd állni. Ne csak a pénzre gondolj! Mi érdekli? Mit képvisel? Hogyan viszonozhatnád a segítségét? Ha feltérképezted a kapcsolatokban rejlő lehetőségeket, megint csak rajtad áll a döntés, hogy vállalod-e mindazt, amivel ez az út jár.

dog-979745_640.jpg

Befolyásmentes elfogadás: Ha feltérképezted a közvetlen és közvetett befolyásolási lehetőségeidet, és úgy érzed, hogy nem tehetsz semmit, fogadd el a dolgot adottságként, és lépj tovább. Ha rengeteg pénzt szeretnél keresni, de egy egyetem elvégzése túl nagy macerát jelentene, fogadd el, hogy diploma nélkül kell vagyont csinálnod. Ha sehogy sem tudtad a párodat rávenni, hogy nézze meg veled azt a filmet a moziban, vedd tudomásul, hogy más társaság után kell nézned. Ha próbálkozol az elfogadással, és nehezen megy, valószínűleg van még teendőd a közvetlen és közvetett befolyás területein. Ha őszintén számba vettél mindent, és alapos mérlegelés után arra jutottál, hogy nem szeretnél tenni semmit, könnyen fog menni az elfogadás.

Neked milyen téma kapcsán lenne érdemes számba venni a közvetlen és közvetett befolyásolási lehetőségeidet?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása