Coaching két lábon és hat lábon

Hogyan szoktál döntést hozni?

2015. október 08. - Nyíri Gabi

dog-610069_640_2.jpg

Gyakran halljuk, hogy az önismeret milyen fontos a boldog és eredményes élethez. Biztosan te is tudod magadról, hogy társaságkedvelő vagy inkább visszahúzódó vagy, mi motivál, és hogyan tudsz tanulni. És azon gondolkoztál már valaha, hogy hogyan szoktál döntést hozni?

Minden nap döntések százait hozzuk meg. „Kék ing, vagy piros?” „Metró vagy villamos?” „Kakaós csiga vagy perec?” És még be sem értél dolgozni. Az egyszerű, hétköznapi döntéseket szinte anélkül hozzuk, hogy tudatosulnának bennünk, míg a fontosabbak, nagyobb horderejűek kapcsán valamilyen döntéshozatali stílus jellemez minket. Jeffrey Shinabarger 7 stílust különböztet meg az alapján, hogy valaki mire alapozva hozza a döntéseit:

Közös érvek: Akiket ez a stílus jellemez, egy csomó véleményt összegyűjtenek egy döntés meghozatala előtt, és a csoport egyetértése, a konszenzus vezeti őket előre. Ők a demokrácia legnagyobb hívei, ha tehetnék, mindenről szavaznának.

Adatok: Tények, első sorban számok szolgálják a döntés alapját azoknál, akikre ez a stílus jellemző. Ők rászánják az időt az információ felkutatására, elemzésére és értékelésére mielőtt elhatározzák magukat.

dog-724851_640.jpg

Megérzések: Ők azok, akik az adott pillanatban az ösztöneikre, érzéseikre hagyatkozva hoznak döntést. Nem aggódnak a kockázatok miatt, és gyorsan haladnak előre. A környezetük számára pont ezért nehezen kiszámíthatónak tűnhetnek.

Listák: Akiket ez a stílus jellemez, módszeresen elemzik a lehetséges előnyöket és hátrányokat. Ők nem fognak addig dönteni, amíg nem érzik úgy, hogy minden lehetséges szempontból megvizsgálták a kérdést.

Spiritualitás: Ők a hitüknek megfelelő iránymutatásra támaszkodnak a döntéshozatal során. Elvonulnak, és meditálnak vagy imádkoznak, amíg a számukra megnyugtató válasz birtokába kerülnek.

dogs-514285_640.jpg

Nagy sztori: Nekik az a történet a legfontosabb, amit a döntésük hatására mesélnek majd. Új helyekre vágynak, ahol őrült dolgokat próbálhatnak ki, amit megoszthatnak az egész világgal.

Döntés nélkül: Ők remekül érzik magukat mindenféle döntés nélkül, amíg csak rá nincsenek kényszerítve. Elkerülik a konfliktusokat, és a választásaikban a többieket követik. Rendben vannak vele, hogy valaki a környezetükben meghozza a rájuk vonatkozó döntéseket.

Miért jó ismerni a rád jellemző döntéshozási stílust? Mert mindegyiknek megvan a maga erőssége és a lehetséges gyengesége. Ahhoz, hogy a fontos kérdésekben a legjobb döntést hozhasd, érdemes a saját erősségeid mellett másokéra is építeni, és minél több, a tiedtől eltérő nézőpontot bevonni.

Október 15-én érkezik a Magazin következő száma, amelynek témája a döntéshozatal lesz. Ha érdekel a téma, de még nem regisztráltál, itt megteheted.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása