Coaching két lábon és hat lábon

Dicsérj úgy, hogy neki is jó legyen!

2015. szeptember 24. - Nyíri Gabi

thumb-575033_640.jpg

Holnap, szeptember 25-én van a dicsérés világnapja. Ha dicsérünk, mit, hogyan és mikor? Legyél tájékozott a nagy napra!

Nekem minden kutya fajtától, kortól és főleg nemtől függetlenül „Ügyes kislány!”, amivel minden bizonnyal nincs is semmi gond. Ugyanez lenne vajon a helyzet akkor is, ha minden gyereknek azt mondanám, hogy „Ügyes, okos, szép vagy!”? Vagy a kollégáim folyton azt hallanák tőlem, hogy „Kimagasló, eredeti szupertehetségek vagytok!”? Carol S. Dweck pszichológus, aki évtizedek óta kutatja azt a szemléletmódot, ami segít, hogy a legtöbbet hozhasd ki magadból, szeptemberi budapesti előadásán konkrét tippeket adott azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell jól dicsérni. Nézzük, mire érdemes odafigyelned!

business-card-428329_640.jpg

Mit?

A kihívások felvállalását. Az igazi fejlődés mindig a komfort zónánkon kívül történik, ahova csak bátorsággal lehet eljutni. „Tudom, hogy nem szeretsz sok ember előtt beszélni, ezért különösen büszke vagyok rád, hogy bevállaltad Petráék esküvőjén a köszöntőt!”

A döntés melletti kitartást. Ha belevágunk valamibe, amiben még nem vagyunk ügyesek és tapasztaltak, előbb-utóbb számíthatunk nehézségekre, elakadásokra, kudarcokra. Ilyenkor fontos azt elismerni, ha valaki új eszközökkel, stratégiákkal kísérletezik. „Jó látni, hogy most már nem csak olvasod a könyveket, hanem Robival át is beszélitek a tételeket.” Arról, hogy hogyan dolgozhatsz hatékonyan, itt olvashatsz. Az is elismerésre méltó, ha valami nem sikerült, de az illető mégis kitart. „Örülök, hogy megpróbáltad! Hogyan készültél legutóbb? Mit fogsz legközelebb megpróbálni?”

heart-791047_640.jpg

Hogyan?

A folyamat hangsúlyozásával. Ha szeretnénk a másiknak segíteni abban, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából, érdemes a tanulásra, fejlődésre irányítani a figyelmünket, vagyis arra, hogy az erőfeszítései kifizetődnek. Az adottságainkra nem sok ráhatásunk van, de rajtunk áll, hogy kitartással és a megfelelő stratégiák alkalmazásával mit hozunk ki belőle. Éppen ezért fontos magát a fejlődési folyamatot elismerni. „Büszke vagyok rád, amiért ilyen alaposan felkészültél a témazáróra! Meg is lett az eredménye, az ötösöd.”

hand-226707_640.jpg

Mikor?

Amikor csak lehet. A kutyázás kapcsán is gyakran halljuk, hogy érdemes azonnal megerősíteni, ha valami nekünk tetsző viselkedést látunk. Így dolgozik például a klikker-tréning. Carol is azt javasolja, hogy foglalkozzunk minél többet a tanulási, fejlődési folyamatokkal. Amikor a nap végén elmeséljük egymásnak, hogy mi minden történt velünk, ki lehet térni arra, hogy minek a kipróbálásában voltunk bátrak ma, és hogy hogyan dolgoztunk a képességeink kibontakoztatásán.

Keresd holnap a lehetőséget, hogy minél többet dicsérj úgy, hogy az a másiknak is jó legyen!

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása