Coaching két lábon és hat lábon

Van jobb a kemény munkánál?

2015. szeptember 08. - Nyíri Gabi

bike-692174_640.jpg

"A kemény munka még nem ártott meg senkinek!" "Dolgozz keményen, és bármit elérsz!" "Nem sikerült? Sebaj, próbáld keményebben!" Gyakran hallunk ezekhez hasonló tanácsokat. Valóban a kemény munka a legjobb, amit tehetünk?

Ha a sikere titkáról kérdezel valakit, aki kiemelkedő eredményeket ért el a saját területén – legyen szó sportról, tudományról, művészetekről vagy akár üzletről –, szinte biztosan szóba kerül a kemény, kitartó munka. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy hogyan is dolgoznak ezek az emberek. Adja magát az elképzelés, hogy ugyanazt csinálják újra és újra, de ennél sokkal árnyaltabb a kép. Következzen 4 kérdés, amelyek segítségével olyan hatékony lehetsz, mint a legnagyobbak.

biker-440009_640.jpg

1. Mi a célod?
Ahhoz, hogy összpontosítani tudj, meg kell határoznod, hogy mit szeretnél elérni. Ez néha könnyebben, néha nehezebben megy. Vannak jól definiált területek, ahol csak a célértéket kell meghatároznod. „Szeretnék minden hónapban X forintot félretenni.” Más esetekben sok lehetséges cél közül kell kiválasztanod a számodra legmegfelelőbbet. „Szeretném, ha sikeres lenne a vállalkozásom.” A sikert egy csomó módon mérheted: árbevétel, piaci részesedés, mennyire érzed jól magad munka közben, stb. Ha döntöttél, már csak a célértéket kell kitűznöd. Vannak olyan témák is, ahol a probléma és a cél megfogalmazása önmagában sok munkát igényel. Csíkszentmihályi Mihály a kreativitásról szóló könyvében bemutat például olyan tudósokat, akik a kutatómunka megkezdése előtt hosszú időt töltöttek már magával a kérdés megfogalmazásával is.

bicycle-110970_640.jpg

2. Mi a stratégiád?
Ide tartozik, hogy mit, mikor és hogyan szeretnél megvalósítani. Egyáltalán milyen lépéseket kell tenni? Ezek hogy épülnek egymásra? Egyedül dolgozol majd, vagy bevonsz valakit? Vannak olyan területek, ahol érdemes részletes tervet készítened. Ha például esküvőt szervezel, számba lehet venni hogy minek mikorra kell megtörténnie ahhoz, hogy minden rendben legyen a nagy napon. Más esetekben – ha összetett vagy hosszú idő alatt megvalósítható célról van szó – hatékonyabb egyszerre egy-egy apró lépést megtenni, és megnézni, hogy az közelebb vitt-e a célodhoz. Ha szeretnéd megtalálni az optimális útvonalat a munkába járáshoz, érdemes naponta egy-egy dolgon változtatni, és megnézni, hogy így jobb lett-e a helyzet.

bike-716302_640.jpg

3. Hogy haladsz?
Ha elkezdesz a célodért dolgozni, fordíts figyelmet az előrehaladás érékelésére! Egyfelől sokat meríthetsz belőle, ha tudatosítod magadban az apró sikereidet is. „Ezen a héten 5 tételt akartam kidolgozni, és itt is van mind!” Másfelől előfordulhat az is, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy eltervezted. Ha időben észreveszed, van lehetőséged változtatni. „Azt terveztem, hogy minden nap este 9 és 10 óra közt tanulok, de ezen a héten kétszer is elaludtam a könyvön...”

floral-22460_640.jpg

4. Mennyire jó a stratégiád?
Dolgozz hatékonyan, ne csak keményen! Az előrehaladásod fényében vizsgáld felül a stratégiádat! Ha azt látod, hogy jól mennek a dolgok, kérdezd meg magadtól, hogy elég motiváló-e az előtted álló kihívás, vagy érdemes lenne emelni azon a lécen. Ha ebben a hónapban 3 kört szerettél volna futni, de már most sem izzadsz meg tőle, mi lenne, ha megpróbálnád a 4-t?
Ha a mostani stratégiád mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, légy kész változtatni! Ahogy Jim Rohn mondja: "Amíg azt teszed, amit eddig, azt kapod, amit eddig." Vizsgáld meg, hogy mit is csináltál pontosan, és találd ki, hogy mi működhetne jobban! Ha este 9:00-kor a kanapén fekve próbáltál tanulni, legközelebb ülhetnél az asztalhoz. Ahelyett, hogy csak olvasod a könyvet, készíthetnél jegyzeteket. Lehet, hogy neked nem működik az esti tanulás, és más időpontot kell keresned.

Te csak keményen dolgozol, vagy hatékonyan is?

Képek innen: 1., 2.3.4., 5.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása