Coaching két lábon és hat lábon

Így irányítsd a személyes fejlődésedet!

2015. szeptember 01. - Nyíri Gabi

running-dog-747751_640.jpg

Sokan vannak, akik kívülről – a főnöküktől, a HR-től, az egyesületüktől vagy a klubjuktól várják a fejlődési lehetőséget, és csalódottan tárják szét a kezüket, ha nem kapják meg azt. „Segítség, engem itt nem képeznek tovább!” Te ne légy áldozat, tegyél a személyes fejlődésedért!

Kényelmes, de nem túl célravezető arra várni, hogy valaki – a főnököd, a HR-es, az edződ, a haverod – majd mindig eléd áll a következő szakmai programmal, amin érdemes részt venned, a projekttel, amin érdemes dolgoznod, vagy a visszajelzéssel, amire épp szükséged van. Egy korábbi posztban arról olvashattál, hogy milyen módon tehetsz szert gyakorlati tudásra. Most következzenek azok a lépések, amelyekkel kezedbe veheted a személyes fejlődésed irányítását.

Tűzz ki tanulási célokat! Határozd meg, hogy mire szeretnél képessé válni!

Tudatosan keresd mindhárom tanulási módot, amelyek hozzásegítenek a gyakorlati tudáshoz (ismeretszerzés, mások általi tanulás, gyakorlás)!

tanula_s_3_eleme_1.png

Olyan ismereteket szerezz meg, amire valóban szükséged van! Az általános kíváncsiság jó dolog, de fókusz nélkül nem jutsz közelebb a tanulási céljaidhoz. Ezért első sorban olyan képzésekre, eseményekre érdemes elmenned, illetve olyan könyveket, tananyagokat érdemes elolvasnod, amiről tudod, hogy hogyan kapcsolódnak a tanulási céljaidhoz. Ha véletlenül mégsem így alakul, itt találsz túlélési tippeket unalmas szakmai rendezvényekhez.

A számodra szükséges ismereteket viszont szerezd meg! A tárgyi tudás ma már számos formában elérhető. Ha az egyik út – például egy drága tanfolyam – nem fér bele, keress másikat! Valószínűleg a számodra szükséges tartalom elérhető könyvben vagy valamilyen online csatornán is.

Keresd meg azokat, akik hozzá tudnak járulni a fejlődésedhez! Oszd meg a tanulási céljaidat a fejlődésed szempontjából fontos személyekkel – például a főnököddel, az edződdel, vagy a megcélzott terület olyan szakértőjével, akitől szívesen tanulnál –, mert így tudnak neked hatékonyan segíteni. Ha visszajelzésre, segítségre van szükséged, kérd! Ha nem szólsz, nem biztos, hogy mindenki árgus szemekkel figyeli minden lépésed, amire aztán a visszajelzését alapozhatná.

Gyakorolj kitartóan, és kövesd nyomon a fejlődésedet! Keresd a kihívásokat! Menj egy lépéssel tovább, mint legutóbb! Ez viszont csak akkor lehetséges, ha tisztában vagy vele, hogy meddig jutottál legutóbb. Legyél tisztában a végcéloddal, és azzal is, hogy mi lesz a következő lépés, amit ennek érdekében meg kell tenned!

kihi_va_s_ko_r.png

A gyakorlás során egyszerre kevés dolgon változtass! A viselkedésed megváltoztatása fokozott figyelmet igényel a részedről. Ha túl sok mindenen próbálsz egyszerre változtatni, elaprózódsz, és végül nagy valószínűséggel semmivel sem tudsz haladni. Válaszd ki inkább azt az egy – legfeljebb két – területet, amin ha sikerül változtatnod, a legnagyobb előrelépést jelenti. Koncentrálj erre! Ha ebben sikerül javulnod, kiválaszthatod a következő területet. Amellett, hogy hatékonyabban haladsz előre, sikerélményed is több lesz.

Neked mi a következő fejlődési célod? Mi lesz a következő lépésed a cél felé?

Kép innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása