Coaching két lábon és hat lábon

Így ne dobd el az álmaidat!

2015. július 30. - Nyíri Gabi

i_gy_ne_dobd_el_az_a_lmaidat_2.png

Amikor van egy célunk, nagy lendülettel dolgozunk a megvalósításán. Ha azonban úgy látjuk, hogy a tervünk nem megvalósítható, gyakran félredobjuk, az elérni kívánt céllal együtt. Mi kell ahhoz, hogy egy nem megfelelő terv ne tántorítson el minket az álmainktól?

i_gy_ne_dobd_el_az_a_lmaidat_ce_l_e_s_terv_egyu_tt_1.png

„Jó lenne többet mozogni, de nincs havi több ezer forintom kondibérletre, szóval hagyjuk...” „Szeretnénk új ügyfeleket szerezni, de ahhoz új értékesítőkre lenne szükség. Mivel az elején ez nem gazdaságos, inkább nem kezdünk bele.” „Érdemes lenne Brúnóval kutyaiskolába járni, de mivel nincs autónk, nem tudjuk megoldani.” Valószínűleg veled is előfordult már, hogy szerettél volna elérni valamit, de mivel a megvalósításra vonatkozó ötleted nem volt megfelelő, rögtön le is tettél az egészről. Képzeld el, mennyivel több álmodat érhetnéd el, ha a céljaid és a megvalósításukra vonatkozó terveid nem lennének összekötve! A következő lépések segíthetnek ezt elérni:

1. Fogalmaz meg, hogy mi a célod! Mit szeretnél elérni? Miért fontos ez neked? „Többet szeretnék mozogni, mert fontos az egészségem.”

2. Találd ki, hogyan tudod elérni a célodat! Mit tudsz tenni? Hogyan? Kivel? Mikor? „Hetente háromszor eljárok konditerembe, ami havonta ebbe az összegbe kerül.”

3. Értékeld a tervedet! Mennyire tűnik megvalósíthatónak? Ha eléggé, vágj bele! Ha nem, nézd meg, hogy mi alapján gondolod így! Tényekre alapozol, vagy igazából csak kifogásokat keresel? „Az elmúlt hónapok tapasztalata alapján ezt az összeget nem tudom kigazdálkodni.”

4. Készíts új tervet ahelyett, hogy eldobod az álmod! Ha rögtön az első terved kiállta a próbát az előző pontban, akkor itt már a megvalósításon dolgozol. Ha azonban nem így történt, ahelyett, hogy a tervvel együtt eldobnád az álmodat is, készíts új tervet! Mit tehetnél még? Játssz a körülményekkel! Hogyan valósíthatnád meg pénz nélkül? Kitől kérhetnél segítséget? Hogyan lehetne úgy megoldani, hogy te részt sem veszel benne? Mit csinálnak mások? Mi lenne az a lépés, amivel mindenkit meglepnél a környezetedben? Ha összegyűjtötted a lehetőségeidet, értékeld őket, és válaszd ki azt, amelyiket meg fogsz valósítani!

5. Vágj bele!

i_gy_ne_dobd_el_az_a_lmaidat_ce_l_e_s_terv_ku_lo_n_1.png

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása