Coaching két lábon és hat lábon

Neveld úgy a gyerekedet, ahogy a kutyádat!

2015. július 23. - Nyíri Gabi

boy-470939_640.jpg

„Rossz kutya vagy!” mondjuk a rendetlen gyereknek. A kutyánk ilyenkor kikéri magának, ő igenis jól nevelt. Ha ez tényleg így van, a kutyázásból valószínűleg jól ismersz olyan technikákat, amik a gyerekeknél is működnek. Következzen három olyan trükk, amire nem is gondoltál volna!

Az etológusok szerint a kutyák és a kisgyerekek bizonyos dolgokban egészen hasonlóak egymáshoz (lásd Csányi Vilmos A kutyák szőrös gyerekek című könyvét). A gazdi és a szülő szerepe is sok szempontból azonos a városi kutyák illetve a kisgyermekek életében: gondoskodás a fizikai szükségletekről, biztonságos élettér megteremtése és iránymutatás a világba való beilleszkedéshez. Bár ez a gyakorlatban mást és mást jelent, vannak általános alapelvek, amelyek mindkét esetben működnek.

cry-62326_640.jpg

Higgadj le!

Buszon, a délutáni csúcsforgalomban. „Bálint / Fifike most azonnal, de rögtön fejezd be, és nyugodjál meg, különben...” A szülő illetve gazdi körül csak úgy izzik a levegő, miközben megpróbálja meggyőzni a csemetéjét vagy a kutyáját, hogy higgadjon le. A hatás általában pont az ellenkezője annak, amit el szeretnének érni: egy még jobban hisztiző gyerek, illetve egy teljesen összezavarodott kutya.

A kutyák és a gyerekek egyaránt reagálnak az általunk sugárzott energiára, ez alapján próbálják felmérni, hogy hogyan is kell viszonyulni ahhoz a helyzethez, amiben éppen vagyunk. Ha mi idegességet, zavarodottságot, esetleg félelmet sugárzunk, ők is így tesznek. Ezzel szemben ha mi higgadtak vagyunk, ők is magabiztosak, nyugodtak lesznek.

arcok.png

Mondd egyszerűen!

Bevásárlóközpont, a szülő nem szeretné, hogy a kisfiú belemásszon a szökőkútba. „Bálint, te már elmúltál három éves, ennyi idősen már igazán tudhatnád, hogy nem kaphatsz meg az életben mindent, amit szeretnél!” Bálint tovább sír, és vonszolja anyát a szökőkúthoz.
Kertvárosi utca, az 50 kilós kaukázusi juhász séta közben puszta szeretetből kis híján feldönti a biciklist. „Fifike, értem, hogy szereted Marika nénit, de hányszor megmondtam már neked, hogy nem szabad a biciklistákra felugrálni! Feldöntöd őket, és akkor nem fognak szeretni ám!” Fifike arcán a He?-arckifejezés, miközben a szeme sarkából figyeli, hogy Pali bácsi vajon erre jön-e.

A kisgyerekek és a kutyák is szeretik, ha beszélünk hozzájuk – gondolj csak a mesékre, illetve arra, amikor a kutyád hosszú percekig ül melletted, és csak hallgatja a hangod. Amikor azonban valamilyen konkrét dolgot szeretnénk elérni – menjünk tovább, illetve ne ugorj fel – számukra könnyen érthető, egyértelmű módon kell kifejeznünk magunkat.

bobtail-191976_640.jpg

Kösd le!

Hétvégén a Duna-parton apa és a két lánya kikötnek a felfújható kajakkal. Indulnak haza, amihez még össze kell csomagolni a kajakot. Apa egymaga nekilát. A két kislány egy ideig áll, majd elkezdenek elbóklászni és egymást bosszantani. „Fejezzétek be, gyertek vissza, ne piszkáljátok egymást, bírjátok ki azt a kis időt, amíg befejezem!”
Agility-edzés, valaki dolgozik a pályán, a többiek várják, hogy sorra kerüljenek. Fifike ugatja a párost a pályán, kicsit megrágcsálja a pórázt, majd elkezd gödröt ásni.

Amikor épp ébren vannak, a kutyák és a gyerekek egyaránt igénylik az ingereket, a pörgést. Ha nem kapják meg az adott helyzetben – mert például várakozunk, ami uncsi –, keresnek maguknak szórakozást. Olyat, amit a gazdik illetve a szülők nem tartanak annyira jó ötletnek. Éppen ezért mindenkinek könnyebb, ha mi találunk ki valamilyen elfoglaltságot. A két kislány valószínűleg csillogó szemmel tartotta volna a köteleket, hogy apának könnyebb legyen feltekerni. Fifike figyelmét is lekötötte volna, ha mondjuk helyben maradási feladatot kap, vagy a gazdi csak sétál vele egy kicsit.

Te miben vagy a legjobb, és miben lenne érdemes fejlődnöd? Higgadtnak maradni? Egyszerűen fogalmazni? Feladatot kitalálni?

Képek: 1., 2., 3., 4., 5.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása