Coaching két lábon és hat lábon

Tanulj meg pihenni a kutyádtól!

2015. július 16. - Nyíri Gabi

chihuahua-810789_640.jpg

A nyár a szabadságok, a feltöltődés időszaka. Egy-két hétre otthagyod a munkahelyedet, és belecsapsz a pihenésbe. Az eredmény már kérdéses: lehet, hogy a visszatérés után néhány hétig még frissnek érzed magad, de az is lehet, hogy alig várod, hogy újra munkába állj, mert a szabadság teljesen lestrapált. Ezzel szemben nézd meg a kutyádat: folyamatosan szolgálatban van melletted, soha nem megy hivatalos szabadságra, mégis mindig kipihentnek, és tettre késznek tűnik. Mi a kutyák 7 titka?

A szabadságokkal kapcsolatos két problémával valószínűleg már te is találkoztál: önmagában attól, hogy nem vagy a munkahelyeden, még nem fogod kipihenni magad, és ha sikerült is pihenned, egyszeri egy-két hetes pihenés nem fog egész évben kitartani. Ez azt jelenti, hogy meg kell tanulnod az egész év során folyamatosan, minőségi módon feltöltődni. Pontosan ez az, amit a kutyák mesteri szinten űznek, ezért érdemes néhány trükköt ellesni tőlük. Íme 7 praktikus tanács, amit a kutyák tudnak a pihenésről:

1. Pihenni kell!

Pihenésre szükséged van ahhoz, hogy egészséges és hatékony lehess. A pihenés nem a hasznosan eltöltött idő ellentéte! A megfelelő mennyiségű pihenés és alvás hiánya károsítja az egészségedet is.
Mit tesz a kutyád: Minden percét pihenéssel tölti, amíg csak valami ki nem zökkenti. Napközben békésen szundít a kosarában, amíg meg nem hallja a postást a lépcsőházban. Nem ül egész délelőtt feszült figyelemben, hogy jár-e arra valaki, akit meg lehet ugatni.

puppy-791079_640.jpg

2. A pihenés ott van, ahol te vagy!

Úszkálni egy wellness szállodában, elvonulni valamilyen egzotikus helyre, vagy épp pörögni egy fesztiválon nagy élmény lehet, de meg kell teremtened a pihenés feltételeit a mindennapjaidban is. Ha mindig valami különleges programra vársz, valószínűleg nem fogsz eleget pihenni.
Mit tesz a kutyád: Amint megismerkedett a környezetével, és nincs semmi, ami elvonná a figyelmét, lefekszik, és szundít. Ha a juhászokkal beülünk egy kávézóba, igyekeznek mindenkivel összebarátkozni, és mindent megszaglászni. 10-15 perccel később, amikor már alaposan felmérték a helyet, leheverednek mellém, és esetleg szunyókálnak is egy keveset.

chihuahua-820087_640.jpg

3. Kapcsolj ki!

Ha pihensz, akkor csináld azt! Feltöltődni csak a jelenben lehet, addig nem fog menni, amíg a múlt emlékei vagy a jövőre vonatkozó terveid cikáznak a fejedben. Az is fontos, hogy szánj időt a gondolkodásra, tervezésre, de ezektől ne várd, hogy pihentetőek legyenek.
Mit tesz a kutyád: A kutyák jók abban, hogy a jelenben élnek. Amikor a kutyád a teraszon heverészik, minden bizonnyal nem morfondírozik rajta, hogy az a szetter miért nézett rá olyan csúnyán tegnap, vagy hogy holnap hogy is fog felugrálni a villanyszámlásra.

chihuahua-820086_640.jpg

4. Töltődj fel mozgással!

Az aktív pihenés, a mozgás kétféleképpen is hasznos a feltöltődésben: a fizikai megterhelés segít kiküszöbölni a stressz hatásait, illetve a testi fáradtság hozzájárulhat, hogy jobban aludj.
Mit tesz a kutyád: Ha kirándultál már kutyával, valószínűleg ismerős a kép, amikor az egész napos rohangálást követően hazafelé az eb ájultan alszik az autóban.

dogs-265458_640.jpg

5. Légy azokkal, akik feltöltenek!

Vannak, akiknek a társasága feltölt, kikapcsol. Amikor pihenni szeretnél, keresd az ő közelségüket! Egy udvariassági látogatás valakinél, aki nem ebbe a kategóriába tartozik, csak tovább fog meríteni.
Mit tesz a kutyád: Ha több kutyád van, megfigyelheted, hogy gyakran pihennek egymás közelében.

dogs-563670_640.jpg

6. Egyedül lenni is jó!

Előfordul az is, hogy nem vágysz mások társaságára, inkább egyedül töltenél egy kis időt. Ilyenkor van lehetőséged befelé figyelni, és tudatosítani, hogy milyen érzések vannak épp benned.
Mit tesz a kutyád: Ha szeretne egyedül lenni, a legnagyobb nyugalommal félrevonul. Elfie-m nyáron is szívesen alszik egyet-egyet a kutyaházában.

chihuahua-436162_640.jpg

7. Attól, hogy pihenünk, még nem kell többet ennünk!

Ha szabadságon vagyunk, esetleg ünneplünk valamit, hajlamosak vagyunk a megszokottnál többet enni. Idézd csak fel a legutóbbi karácsony, szülinapi vacsora vagy kerti sütögetés emlékeit. Érdemes odafigyelni a mértékletességre, hogy ne a „kajakóma” legyen a nyaralás meghatározó élménye.
Mit tesz a kutyád: Ebben az egy pontban talán nem fog egyetérteni velem. Vérmérsékletétől függően nem is érti a felvetést – ha ő az, aki általánosságban alig eszik valamit –, vagy kikéri magának, ugyanis olyan nincs, hogy eleget enni...!

Te mit fogsz tenni a pihenésed érdekében?

Képek: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása