Coaching két lábon és hat lábon

A tanuláshoz lépj egyet hátra!

2015. július 07. - Nyíri Gabi

dog-373028_640.jpg

Minden helyzet amivel szembe kerülsz, információkat, tanulságokat hordoz. Ha könnyen és sikeresen oldottad meg azért, ha nehezebb volt, azért. Ahhoz, hogy profitálni tudj a saját tapasztalataidból, nincs más dolgod, mint egy kicsit távolabbról szemlélni az eseményeket. A tanuláshoz lépj egyet hátra!

Ha egy új helyzettel találod szemben magad, és ötleted sincs, hogy mit kezdj vele, lépj hátra, vagyis vonatkoztass el a konkrét szituációtól! Keresd meg az általános jellemzőit, amik mentén kapcsolatba tudod hozni a korábbi tapasztalataiddal.

Gondolj a Tabu című társasjátékra! Ott anélkül kell kimondatnod a többiekkel a feladott szót, hogy használnád a hozzá legszorosabban kapcsolódó kifejezéseket. Játssz Tabut a saját helyzeteddel, és próbáld anélkül megfogalmazni a kihívásodat, hogy konkrétumokat említenél!

dog-484763_640.jpg

Íme néhány konkrét helyzet, amelyek egy része ismerős lehet számodra, míg másokkal valószínűleg még nem találkoztál: Vezetőként kell egy kollégádat motiválnod. Rá akarod venni a fiadat, hogy takarítsa ki a szobáját. A párodat szeretnéd rábeszélni egy szűrővizsgálatra. A kutyádat tanítod úszni, aki viszont fél a víztől. Egyet háta lépve, a konkrétumok nélkül az összes így hangzik: „Rá kell vennem a másikat, hogy elvégezzen egy olyan feladatot, amit nem igazán szeret.”

Ha kellő távolságból nézed, meríthetsz ötletet a kollégák motiválásához abból, ahogy a fiadat rávetted a rendrakásra: az unalmas feladat után csinálhatott valami szuper, izgalmas dolgot. A párodnál az volt a kulcs az aggodalom legyőzéséhez, hogy vele mentél a vizsgálatra. Mi van, ha a kutyádnál is beválik, hogy bemész vele a vízbe?

Neked milyen témában lenne érdemes hátra lépni egyet?

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása