Coaching két lábon és hat lábon

Túlélési tippek unalmas szakmai rendezvényekhez

2015. június 23. - Nyíri Gabi

 tu_le_le_si_tippek_unalmas_szakmai_rendezve_nyekhez_1.jpg

A legnagyobb guru előadására van jegyed! Alig várod, folyamatosan ez jár a fejedben. Biztos vagy benne, hogy érdekes lesz, és lebilincselő. Már szinte látod magadat az első sorban ülve, amint lelkesen jegyzetelsz. És akkor szembe jön egy másik valóság: elküldtek egy konferenciára, ahol csupa pocsék előadó fog beszélni számodra érdektelen témákról. Hogyan hozd ki ebből a helyzetből is a maximumot?

Önmagában az, hogy el kell menned egy nem túl vonzó szakmai rendezvényre, tréningre vagy előadásra, nem jelent feltétlenül kidobott időt. Az előzetes várakozásaid erősen befolyásolják, hogy milyennek találod majd az eseményt. Ha arra készülsz, hogy unalmas és haszontalan lesz, azokat a jeleket fogod észrevenni, amik alátámasztják ezt az elvárásodat. „Lassan beszél az előadó. Ezt a modellt ezer éve ismered. Ilyen problémákat naponta oldasz meg." Ha adsz egy esélyt a programnak, és arra készülsz, hogy biztosan látni, hallani fogsz valami újat, akkor erre fogsz figyelni. „Milyen érdekes, hogy nem használ diákat az előadásához. Sosem gondoltál rá, hogy azt a modellt erre a helyzetre is lehet alkalmazni. Ez egy hasznos ötlet a visszatérő problémátok kapcsán.”

graffiti-672620_640.jpg

Az alábbi kérdések segíthetnek felépíteni magadban a pozitív várakozásokat:

Mi a részvételed valódi célja? Egy szakmai rendezvény a tanuláson mellett számos egyéb célt is szolgálhat. Minden szakmában vannak olyan rendezvények, amikre mindenki elmegy, aki számít, vagyis a részvételed célja lehet önmagában a megjelenés. Lehet, hogy a többi résztvevő miatt mész, vagyis a cél a kapcsolatépítés. Az is lehet, hogy valóban a tanulás miatt küldtek. Ilyenkor azt érdemes megtudni, hogy miért tartják számodra érdekesnek a rendezvényt. Mit látnak benne, amit te nem vettél észre? Valóban ez a legmegfelelőbb számodra?

Hogyan kapcsolódik a tanulási céljaidhoz? A konkrét szakmai témán túl különböző tanulási lehetőségeket kínál egy ilyen esemény, találd meg a számodra relevánsat! Láthatsz számos előadót, megfigyelhetsz különböző előadási stílusokat és azok hatását a hallgatóságra. Megfigyelheted a program felépítését és dinamikáját. Az interaktív részeknél vállalhatsz kisebb szerepet – például beszállsz, amikor kérnek 3 önkéntest egy feladathoz –, amivel gyakorolhatod a nyilvános szereplést.

Mitől lenne tényleg hasznos? Egy tréningen valószínűleg elhangzik a kérdés, hogy minek kellene ahhoz megtörténnie, hogy igazán hasznosnak érezd a napot. Érdemes ezt a kérdést minden rendezvény kapcsán feltenned magadnak. Mi az, amivel elégedett lennél? Kapsz egy új ötletet az aktuális projektedhez? Bemutatkozol két fontos embernek a szakmában? Kipróbálod végre azt a tesztet, ami régóta érdekelt?

Mennyi erőfeszítést teszel bele? Az, hogy mennyi mindent kapsz egy program során, nagyrészt azon múlik, hogy te mennyi erőfeszítést teszel bele. Ha testben végigülöd ugyan a napot, de fejben máshol jársz, a telefonodat nyomkodod, vagy esetleg sajnálod magadat a sors kegyetlenségéért, valószínűleg üres kézzel távozol. Ha odafigyelsz a tartalomra, a saját érzéseidre és a többi résztvevő reakcióira, jó esélyed van a tanulásra. Ha bedobod magad, aktívan részt veszel, gondolkozol, kérdezel, nagy valószínűséggel komoly értékekkel leszel gazdagabb.

tu_le_le_si_tippek_unalmas_szakmai_rendezve_nyekhez.png

Mit választasz legközelebb, áldozat leszel, vagy tanulni mész?

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása