Coaching két lábon és hat lábon

A jövő bűvös kérdései

2015. június 09. - Nyíri Gabi

az_a_lla_sinterju_k_4_bu_vo_s_ke_rde_se_jo_vo_kutya.jpg

Adott két jelölt egy kiválasztási folyamatban, akik mindketten el tudnák látni a konkrét feladatot, és a csapatba is beleillenének. Mit érdemes ilyenkor még megfontolni a végső döntés előtt?

Egy korábbi posztban részletesen foglalkoztunk a jelen bűvös kérdéseivel: a jelenlegi szakmai elvárásokkal és a szervezeti valósággal. Vezetőként azonban ennél messzebbre kell látnod, tudnod kell, hogy a stratégiai céljaid hogyan formálják a jövő szervezetét.

Legutóbb odáig jutottunk el, hogy a jelenben van egy üzleti igény, amit egy új kolléga érkezésével fogtok megválaszolni. Mit gondolsz, hogy alakul ez az igény a jövőben? Nagyjából változatlan formában lesz jelen? Átalakul? Eltűnik? Ennek alapján következtethetsz arra, hogy minek veszed nagyobb hasznát: az öreg motoros azonnal elérhető tudásnak vagy az ifjú tehetség nagyobb rugalmasságnak.

Az üzleti igények változása milyen hatással lesz a szervezetre? Új irányba mozdultok, ami új elvárásokat teremt? Specializálódtok, ami felértékelheti a mély szaktudást? Előreláthatólag növekedni fog a szervezet mérete, vagy változatlan marad? Ha növekedni fog, hogyan, kivel fogjátok megoldani a felmerülő újabb vezetői feladatokat? Milyen szerepet szánsz ezekben a változásokban az új kollégának? Érdemes a vállalat terveit összevetni azzal, hogy a jelölt mire válhat képessé a jövőben.

A kiválasztási folyamat során nem csak te választasz, a jelölt is dönt az általatok kínált lehetőség kapcsán. A várható változások irányával azért is fontos tisztában lenned, hogy jövőképet tudj mutatni a leendő kolléga számára. Azt minden bizonnyal ő is látja, hogy a mostani feladatot el tudná végezni. A kérdés az, hogy akar-e veletek dolgozni, és ha igen, meddig. A sikeres együttműködéshez az kell, hogy a feladat, a szervezet jelenlegi adottságai valamint a jövőben várható változások összhangban álljanak az ő elképzeléseivel. És ezt te tudod neki megmutatni!

Összefoglalva:

az_a_lla_sinterju_k_4_bu_vo_s_ke_rde_se_jo_vo.png

Kép innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása