Coaching két lábon és hat lábon

Motiválj olcsón!

2015. június 04. - Nyíri Gabi

motiva_lj_olcso_n_ate_money.jpg

„Nincs pénzünk bónuszokra meg mindenféle puccos utazásra! Különben is, ezért kapja a fizetését.” Az anyagi motivációt a mai napig sok félreértés övezi. Lehet egyáltalán pénzzel motiválni? Mit tehetünk, ha véges a költségvetésünk?

A téma aktualitását mi sem jelzi jobban, mint hogy Daniel Pink The puzzle of motivation című előadása bekerült a 20 legnépszerűbb TED-videó közé. Dan nem kevesebbet állít, mint hogy az előre kitűzött pénzbeli jutalmak – kevés kivételtől eltekintve – nem csak nem javítják a teljesítményt, hanem kifejezetten károsan hatnak rá.

Ha elfogadjuk, hogy a Dan Pink által idézett kutatásoknak igazuk van, és pénzzel önmagában nem tudunk motiválni, mit tehetünk? Egy korábbi posztban már szó volt fontos alapelvekről, most mutatok 5 konkrét, alacsony költségű motivációs eszközt.

Ha egy kutyás kutyaiskolába indul, általában 2 motiváló dolgot visz magával: jutalomfalatot és/vagy labdát. Mivel még nem hallottam kutyást arra panaszkodni, hogy a kutya ilyen módon történő motiválása anyagi romlásba döntötte volna, ennek kapcsán összesen 3 költségszintet lőttem be.

Nem kerül semmibe: Mivel az időnk is kifejezhető költségként, ide csak olyan dolog kerül, ami nem jelent extra időbefektetést.

1. Apró segítség felajánlása: „Látom, hogy valamivel nagyon el vagy foglalva. Megyek a büfébe / postára / kisboltba, hozzak neked valamit?” Önmagában a figyelem motiváló erejű, kifejezi, hogy a másik törődik velünk.

Egy pár virsli ára (egységnyi jutalomfalat): 100 Ft, feltételezve 10 dkg virslit közepes áron.

2. Köszönöm! e-mail: A szó elszáll, az írás megmarad, tartja a mondás. Egy-egy nagyobb erőfeszítést érdemes lehet írásban is elismerni. „Kedves T! Köszönöm a gyors választ! Üdv, Gabi” Az előbbi levél költsége 31 Ft, ha feltételezzük, hogy mindennel együtt 1 perc alatt elküldtük (KSH átlagadatok alapján). Ebből rögtön 3 darab áll a rendelkezésünkre a költségkereten belül.

3. Meglepetés Túró Rudi: Mindenkinek jól esik, ha egyszer csak feltűnik a kollégája vagy a vezetője egy Túró Rudival (vagy más hasonló édességgel), hogy megköszönjön valamit. A hangsúly a meglepetésen van, vagyis nem előre kitűzött jutalomról van szó! Egy gyors piackutatás azt mutatta, hogy 90 Ft körül már be lehet szerezni ilyesmit.

Alapfelszereltségű teniszlabda ára: 230 Ft, akció nélkül.

4. E-képeslap: Egy újabb eszköz a figyelmesség kifejezésére. Én különleges alkalmakkor, pl. születésnapon, névnapon, nagyon várt utazás előtt használom szívesen. Egy e-képeslapot kiválasztani és elküldeni nem több, mint 5 perc, így 150 Ft-ba kerül (KSH átlagadatok alapján). Ebből 1,5 darabbal gazdálkodhatunk a költségkereten belül.

5. Egy pohár kávé: „Tudom, hogy az én kérdésemen dolgozol. Gondoltam, jól esne egy pohár kávé. Két cukorral, ahogy szoktad.” Akkor lehet hosszú távon is jó teljesítményt nyújtani, ha időnként megpihenünk. Ha valaki nagyon belemerül valamilyen munkába, hajlamos lehet elfelejtkezni még az alapvető szükségleteiről is. Ilyenkor fontos, hogy a környezetében lévők figyeljenek oda rá saját maga helyett. Egy kávé ára nagy szórást mutathat, de jó esélyünk van beszerezni a fenti összegből.

motiva_lj_olcso_n_infograph.png

Kép innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása