Coaching két lábon és hat lábon

A jelen bűvös kérdései

2015. június 02. - Nyíri Gabi

az_a_lla_sinterju_k_4_bu_vo_s_ke_rde_se_jelen_kutya.png

Biztosan te is találkoztál már a kiválasztási folyamatok tipikus dilemmájával: Kit vegyek fel, a tapasztalt öreg motorost vagy a csillogó szemű ifjú tehetséget? Mit érdemes ilyen helyzetben végiggondolni a szervezet jelene kapcsán?

Egy korábbi posztban bemutattam az állásinterjúk 4 bűvös kérdését, vagyis azt a 4 területet, amelyeket egy megalapozott kiválasztási döntéshez fel kell mérned a jelölteknél. Nézzük most meg, hogy ezek a területek hogyan viszonyulnak egymáshoz, illetve az üzleti terveidhez!

Az esetek többségében azért kerül sor egy új kolléga felvételére, mert van most egy feladat, amit valakinek el kell végeznie. Ez azt jelenti, hogy azt a jelöltet keresed, aki a jelenben képes a szakmai elvárásaidnak megfelelni. Milyenek ezek az elvárások? Valóban szükség van egy vén róka szakmai tapasztalatára, vagy csak nagyobb biztonságban érzed magad, ha olyanra bízod a munkát, aki a kisujjából kirázza? Arról, hogy hogyan tudod a szakmai elvárásokat meghatározni, itt olvashatsz.

A szakmai elvárásokon túl a jelenben adott még a csapat, a vállalati kultúra, amelybe az új kollégának be kell illeszkednie. Ezen a téren légy magaddal őszinte! Vannak itt is divatos, jól csengő jelzők, de tényleg így működtök, tényleg erre van szükség nálatok? Valóban „dinamikusan változó környezet” vagytok, vagy inkább az lesz sikeres, aki gyorsan alkalmazkodik a kialakult működéshez? Ha „támogatjátok a rugalmas munkavégzést”, el lehet érni a rendszereiteket az irodán kívülről is? A „személyes fejlődésbe vetett hit” igazából azt jelenti, hogy az új belépőnek mindenre magától kell rájönnie? Ahhoz, hogy a valós igényeitek mentén dönthess, szembe kell nézned a jelenlegi szervezeti valósággal!

az_a_lla_sinterju_k_4_bu_vo_s_ke_rde_se_jelen.png

Legközelebb tovább árnyaljuk a képet a jövő bűvös kérdéseinek segítségével!

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása