Coaching két lábon és hat lábon

Tűnj ki az állásinterjún!

2015. május 14. - Nyíri Gabi

dog-661169_640.jpg

Állásinterjúra készülők gyakran teszik fel nekem azt a kérdést, hogy „vajon mit akarnak majd hallani az interjún”. Mivel nem vagyunk gondolatolvasók, ez nem sokat segít a felkészülésben. Érdemes a kérdést úgy feltenni, hogy mi az, ami az interjút készítők számára érdekes velünk kapcsolatban. Hogyan készülj fel, ha állásinterjúra mész?

Ha meghívnak egy állásinterjúra, azt jelenti, hogy kíváncsiak rád. Élj a lehetőséggel! Akkor tudsz jó benyomást kelteni, ha a hallgatóság igényeihez igazítod az információt magadról, a tapasztalataidról, tudásodról.

Az azonban, hogy a hallgatóság igényeihez igazítod a mondandódat, nem azt jelenti, hogy megpróbálod kitalálni, hogy mit szeretnének hallani. Úgy mutasd be magadat, hogy az az ő számukra érdekes, releváns legyen! Egy munkáltatónak két dologról van elképzelése egy adott pozíció esetében: mit és hogyan kell elvégezni. Az fogja érdekelni egy interjú során, ami ezekhez a szempontokhoz kapcsolódik. A szempontokról több helyről is tájékozódhatsz: az álláshirdetésből, a cég honlapjáról vagy azoktól az ismerőseidtől akik ott dolgoznak (dolgoztak korábban).

Hogyan tudod a leghatékonyabban bemutatni magadat? Történeteken keresztül. Ha ezeket a lépéseket követed, könnyebben fogsz jó benyomást kelteni:

1. Keress olyan történet a szakmai pályafutásodból, ami jól példázza az adott szempontot. Készülj fel rá, hogy röviden, érthetően be tudd mutatni a helyzetet. Ha például az szerepel az álláshirdetésben, hogy önálló kollégát keresnek, választhatsz egy olyan történet, ahol kevés vezetői iránymutatás mellett tudtál eredményt elérni.  „A főnököm épp szabadságon volt, amikor egy sürgős megrendelés érkezett.”
2. Emeld ki, hogy mi volt a te szereped a történetben. „Azonnal bevontam mindenkit, akire szükség volt a megoldáshoz.”
3. Számolj be róla, hogy mi volt az eredmény. „Az ügyféltől a későbbiekben számos további megrendelést kaptunk.”
4. Emeld ki, hogy mit tanultál a helyzetből. „Ennek a sikernek a hatására bátran merek együttműködést kezdeményezni a többiekkel.”

tu_nj_ki_az_a_lla_sinterju_n.png

Kép innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása