Coaching két lábon és hat lábon

A munkakörökről másképp

2015. május 07. - Nyíri Gabi

tri-merle-koolie-350565_1280_2.jpg

El tudod képzelni, hogy hányféleképpen lehet rosszul végezni egy munkát? Biztosan vannak ötleteid, hiszen tapasztaltad már a saját bőrödön, meséltek róla, esetleg próbáltad te magad is. És azt el tudod képzelni, hogy ez hogy segíthet neked a megfelelő munkaerő kiválasztásában?

A megfelelő munkaerő kiválasztásához tisztában kell lennünk vele, hogy milyen feladatokat szeretnénk az új kollégára bízni, és hogy milyen tudásra, készségekre lesz szüksége a feladatok ellátásához. A tapasztalat az mutatja, hogy ez sajnos egyszerűbbnek tűnik, mint amilyen valójában. Biztos te is találkoztál már azzal, hogy valahol épp üresedés volt, de nem tudták pontosan, hogy miért lesz felelős az új kolléga, és így azt sem tudták megfogalmazni, hogy kit is keresnek valójában.

dog-663393_1280.jpg

Velük szemben vajon mik lehetnek az elvárások?

Sokat segíthet a munkaköri követelmények tisztázásában, ha elképzeljük, hogy hányféleképpen lehetne rosszul végezni az adott munkát. Térképezzük fel, hogy mi minden mehet félre, és erre építve fogalmazzuk meg, hogy mit és hogyan kell elvégezni ahhoz, hogy jól menjenek a dolgok. Például egy üzletkötő esetében komoly gondot okozhat, ha napokig nem lehet elérni telefonon vagy e-mailben. Ez alapján bekerülhet az üzletkötő munkaköri követelményei közé, hogy az elmulasztott hívásait 1 munkanapon belül visszahívja, a leveleit pedig 2 munkanapon belül megválaszolja. Sokba kerülhet nekünk az a könyvelő, aki nem adja be a bevallásokat időben, így ezzel a munkakörrel szemben azt az elvárást támaszthatjuk, hogy a kötelező adatszolgáltatásokat határidőre teljesíti. Nem vetne ránk jó fényt egy olyan PR-os, aki pongyolán fogalmaz, így tőle azt várjuk el, hogy választékosan, pontosan fejezze ki magát.

A lehetséges buktatók összegyűjtésénél nem muszáj a saját fantáziádra hagyatkoznod! A legnagyobb bakik megjelennek a szervezetben mesélt történetekben, csak meg kell hallani őket. „Emlékszel mekkora balhé volt belőle, amikor összecserélték azt a két ajánlatot...” Vond be az ötletelésbe az adott munkakörrel szorosan együttműködő kollégákat is, hiszen ők látják át legrészletesebben a napi teendőket. Értékes információval szolgálhatnak még az ügyfelek visszajelzései, panaszai is.

A következő lépéseken keresztül eljuthatsz az elképzelt katasztrófától a kész munkaköri leírásig és álláshirdetésig:

 

munkako_r_terveze_s_ma_ske_pp_saja_t.png

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása